Allerzielen, even stilstaan bij een naaste die er niet meer is

Vandaag 2 november is het Allerzielen, de dag die volgt op Allerheiligen. Beiden zijn belangrijke christelijke feestdagen, waarvan de traditie steeds meer op de achtergrond begint te raken. Toch zie je vooral op sociaal media zoals Facebook en Instagram die dag veel mensen nog even stilstaan bij het overlijden van een dierbare geliefde, familielid of vriend.

Allerheiligen

Op 1 november is het Allerheiligen. Een christelijk feestdag, die vooral wordt gevierd bij de Anglicanen en Rooms Katholieken ter nagedachtenis aan heiligen en martelaren. In veel landen waar deze godsdienst nog steeds een belangrijke rol speelt ,zoals België, Frankrijk, Italië, Spanje, maar ook Luxemburg, en Polen, is het zelfs een nationale feestdagen. In Zweden en Finland wordt Allerheiligen gevierd op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november. In ons land is Allerheiligen sinds halverwege vorige eeuw geen nationale vrije dag meer.

Allerzielen

De dag na Allerheiligen, 2 november, is Allerzielen en het woord zegt het al. Dan worden niet de heiligen herdacht, maar gaat het om de zielen van familieleden en vrienden. Nabestaanden bezoeken graven, steken een lichtje of kaarsen aan en brengen witte Chrysanten. De bloem die traditiegetrouw verbonden is met deze dag. Ook op sociaal media kom je veel post tegen waarin stil wordt gestaan bij iemand die is overleden.

Dia de Muertos, dag van de doden

Een van de landen waar deze dagen misschien wel het uitbundigst worden gevierd is Mexico, tijdens Dia de Muertos. Daar gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde en die van volwassenen op 2 november. In de periode voorafgaand worden de graven en kerkhoven extra schoongemaakt en uitbundig versierd. Families blijven vaak met elkaar overnachten op de begraafplaats en vieren samen dat de zielen weer even terug zijn. Onder meer door het offeren van eten en wijn dat is versierd met bloemen. Mexicanen geloven dat de doden het voedsel tot zich nemen en zullen het zelf nooit opeten. Het heeft immers zijn voedingswaarde verloren.

Ook is het traditie om jezelf uitbundig en kleurrijk te versieren. Vaak met een als doodshoofd geschminkt gezicht. Dat doet men om de doden thuis te laten voelen, Overigens is dat van oorsprong ook de reden waarom mensen tijdens Halloween er nogal griezelig bijlopen. Zodat de geesten die eventjes terugkeren deze dagen, niet zo schrikken van ons.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter