Documentairefilm: Verdwenen Stad

Alphen aan den Rijn- De film werpt licht op de rol van de gemeente Amsterdam en de gemeentetram in het bijzonder over het wegvoeren van tienduizenden onschuldige Joodse medeburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen. Samen met haar joodse inwoners werd ook de ziel van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Al die mensen moesten op een bepaalde manier bij het station komen en daarvoor werden trams ingeschakeld. In de docu Verdwenen Stad reconstrueren Willy Lindwer en Guus Luijters de geschiedenis tijdens een historische tramrit.

De deportatie van de joodse Amsterdammers was een logistieke puzzel waar veel partijen een stukje bij legde. Ook de Amsterdamse openbaarvervoermaatschappij, de GVB, schakelde trams in om tussen de gevangenissen en Amsterdam Centraal te pendelen. Daarmee vervoerden ze duizenden mensen naar een doodsvonnis. Emmy Award-winnaar Willy Lindwer en Guus Luijters halen de tram die onder andere Anne Frank vervoerde uit de stalling en maken een historische rit door Amsterdam. Daarbij onthullen ze een geschiedenis die nooit verteld werd. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’.

Willy en Guus ontdekten nooit eerder gepubliceerde facturen die het trambedrijf aan de nazi’s stuurde. Het was het begin van het project ‘Verdwenen Stad’, dat resulteerde in deze documentaire en een bijhorend boek. Verdwenen Stad geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

Volgens Femke Halsema een ontzettend belangrijke docu die iedereen gezien zou moeten hebben.

op 2 mei te zien in Parkvilla Alphen aan den Rijn aanvang13.30 uur. tickets bij https://www.parkvilla.nl/

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp