Hollandse Nieuwe dit jaar al vroeg op ‘smaak’

Wist je dat Hollandse Nieuwe een beschermd en typisch Nederlands product is. We hebben het hier natuurlijk over de nieuwe vangst haring die in de loop van de maand mei tot eind juli gevangen wordt. Dan is het vetpercentage van de haring namelijk boven de 16 procent en volgens kenners op z’n lekkers en die kenners zijn vanzelfsprekend Nederlanders.

Haring bevat gezonde omega 3-vetzuren, essentieel voor onze gezondheid én allerlei vitamines en mineralen. Overigens is het een groot misverstand dat Hollandse Nieuwe rauwe haring is. De haring wordt namelijk na de vangst in zout gelegd, gepekeld. Een bewaartechniek die is ontstaan in de 14e eeuw. Het zout waarin haring wordt bewaard bevalt veel natrium en dat is weer slecht voor je hart, nieren en vaten. Kortom met mate is haring heel gezond. Overigens wordt haring altijd eerst ingevroren ter bestrijding van de haringworm.

Maatjesharing
Officieel mag haring tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten. Daarna heet de haring van dat seizoen maatjesharing en dat is weer een verbastering is van ‘maagdelijke haring’, of te wel haring die nog geen horn of kuit heeft.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter