Indrukwekkende dodenherdenking in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk


Door • Digitale Bodegraafse Krant 

Bodegraven-Reeuwijk – Op zaterdagavond 4 mei heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op ingetogen wijze de jaarlijkse dodenherdenking gehouden, ter ere van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomst vond plaats bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde, waar gemeenteleden samenkwamen om te herdenken en te reflecteren op de tragische gebeurtenissen uit het verleden.

Tijdens deze ontroerende herdenking werden de namen van alle Bodegraafse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voorgelezen door Cock Karssen, een symbolische handeling die de individuele offers van deze helden eert. Bastiaan Meijer verzorgde een ontroerende vertelling, terwijl Rob van der Moolen krachtige gedichten voordroeg, die de aanwezigen raakten tot in hun ziel. De muzikale omlijsting, verzorgd door De muzikale omlijsting, verzorgd door Pieter de Jong op piano en Saskia Teunisse op blokfluit, zorgde voor een sfeer van bezinning en respect. De avond werd afgesloten met het ontroerende taptoe-signaal, prachtig gespeeld door Astrid van der Wals, als eerbetoon aan de gevallen helden.

Na de ceremonie bij het monument bij begraafplaats Vredenhof is de herdenking voortgezet in het Evertshuis, waar een bijzondere voorstelling plaatsvond. De Joodse schrijfster Ida Vos heeft met haar werk “Wie niet weg is wordt gezien” een blijvende indruk achtergelaten, en haar zoon Bert Vos deelde het aangrijpende verhaal van zijn Joodse familie en zijn eigen ervaringen als kind van onderduikers tijdens de oorlog. De muzikale begeleiding door The Klezmer Society voegde een extra dimensie toe aan dit emotionele relaas. De voorstelling bood een diepgaande kijk op de persoonlijke gevolgen van het oorlogsgeweld en de kracht van overleven.

Op deze gedenkwaardige dag werden door de Stichting 4 mei herdenking Bodegraven bloemen gelegd op verschillende locaties ter nagedachtenis aan de slachtoffers:

  • Bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde;
  • Bij het monument voor de familie Gans aan de Emmakade;
  • Bij de herinneringsplaquette voor Siem van Veen in het voormalige stationsgebouw;
  • Bij het 4 mei monument op het Raadhuisplein.

Deze plechtige gebaren dienen als een eerbiedige herinnering aan de moed en opoffering van degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die we vandaag de dag koesteren.


In Nieuwerbrug werd het plein voor het Wierickehuis het toneel van een ontroerende herdenking. Hier werd een gedicht voorgedragen, gevolgd door een overdenking waarbij zowel de voorzitter van de Oranjevereniging als wethouder Robin Kersbergen het woord namen. De plechtigheid werd gekenmerkt door twee minuten stilte, gevolgd door het ontroerende geluid van de Taptoe. Als symbolisch gebaar van vrede vlogen duiven uit.

In Reeuwijk-Brug begon de herdenking met een stille tocht vanaf De Ark naar het Dag Hammarskjøldplantsoen, waar het gedenkmonument staat. Hier werd het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte en het volkslied. Burgemeester Michiel Grauss legde samen met vertegenwoordigers van de scouting en leerlingen van OBS De Venen een krans. Predikant Muriëlle van Diepen hield een ontroerende toespraak, terwijl leerlingen van groep 7 van OBS De Venen drie gedichten voordroegen.

In Waarder begon de herdenking vanaf het kerkplein van de Ned. Herv. Kerk met een stille tocht naar het verzetsmonument op de begraafplaats. Hier werd de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus. Een leerling las een gedicht voor en wethouder Dirk-Jan Knol hield een toespraak. De plechtigheid werd afgesloten met een defilé langs het monument.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp