Kasteel woerden in het teken van Kaas

Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays- Bas

Het is een feestelijk jaar voor het Buitenlandse Kaas Keur Concours ( BKKC). Dit jaar wordt 25e editie gevierd op maandag 27 maart. In 1998 vond de 1e editie plaats in het Arsenaal; toen nog op de zolder. In 25 jaar heeft het guilde op veel bijzondere locaties het concours georganiseerd en nu met een knipoog naar het verleden terug naar Woerden.

Ook dit jubileumjaar staat het Kasteel in Woerden in het teken van Kaas. Eigenaren en medewerkers van kaaswinkels, markthandelaren, importeurs, grossiers en kaasgroothandels komen langs om hun buitenlandse kaaskennis te laten testen en te strijden om de Huber van der Weegen wisselbokaal.Tijdens deze wedstrijd wordt de kennis van Buitenlandse kaas getoetst. Een bijzondere productgroep die uitermate veel kennis en ervaring nodig heeft om op het juiste moment aan de consument te adviseren en verkopen. Denk maar eens aan een ervaring die je hebt als je een stukje brie niet rijp of juist overrijp eet; dat wil je te allen tijde voorkomen en daarvoor is vakmanschap en ervaring nodig.

Er zijn tal van Buitenlandse kaassoorten die volgens traditionele wijze bereid worden en die een AOP status kennen. Bekende soorten zijn natuurlijk Roquefort, Gorgonzola, Blue Stilton maar de echte kaaskenner weet dat er honderden soorten kaas zijn allen gegroepeerd in families.

Iedere deelnemer ontvangt een plateau met daarop 12 proefstukjes buitenlandse kaas die hij of zij gaat keuren. Niet alleen proeven maar ook ruiken en kijken hoort daarbij. Van iedere soort wordt verwacht dat je naam, melksoort, melkbehandeling, type kaas, vetgehalte en de kwaliteit benoemd. Aan iedere categorie hangt een puntenaantal en diegene die de hoogste score heeft wint. Ook deelnemers die nog maar net in het kaasvak werkzaam kunnen meedoen als Young Talent.

Meer informatie is hier te lezen

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp