Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken volgende week de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware storm.

Grote delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant werd die nacht in 1953 getroffen door een van de grootste overstromingsrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Complete dorpen en steden stonden onder water. Per uur liep het dodental verder op.

Foto: Bij het Tolhuis staat het hoogst bereikte waterpeil nog aangegeven.

Orkaan

Ook de dijken in onze regio waren niet bestand tegen het natuurgeweld: een combinatie van springvloed en een zware noordwesterstorm met de kracht van een orkaan.

De dijken van Ouderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel braken door. Een huis aan de dijk stortte in door het geweld van het water. De twee bewoners kwamen om.

Urenlang stortte het water zich door het gat in de Groenendijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gat kon gedicht worden, door een schip in het gat te varen. Een groot deel van de bevolking hielp mee om te voorkomen dat het water nog verder de polder in stroomde.

Exodus

In de rest van de polder en het achterland kwam een enorme exodus op gang. Veewagens reden af en aan om het vee naar een veilig gebied te brengen. Veel varkens, koeien en schapen werden naar Gouda gebracht.

Koningin Juliana kwam zelf ook poolshoogte nemen. Ze bezocht eerst Ouderkerk en reed vervolgens, samen met prinses Beatrix, naar Lekkerkerk, Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan den Lek. De koningin wilde nog doorrijden naar Zeeland, maar de wegen lieten dat niet toe.

Gouda

De stad Gouda ontsnapte ternauwernood aan de overstromingen. De in de haast geslagen damwand hield het water tegen. Alleen bewoners van de laagst gelegen delen van de stad werden geëvacueerd.

Om paniek in de stad te voorkomen besloot wethouder Polet om de noodklokken niet te luiden. Niet dat veel mensen geslapen hebben. Ook in Gouda hielpen talloze vrijwilligers mee met het aanleggen van tijdelijke dijken, gemaakt van zandzakken. Het scheelde al met al maar een paar centimeter in Gouda.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter