SUNDAY JAZZ! met de Paramount Jazz Band bij BAAS Bodegraven

De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers met allen dezelfde passie: De geliefde muzieksoort , die vooral eind vorige eeuw op een hoogtepunt was in ons land, opnieuw dichter bij de mensen te brengen. Toen kende vrijwel ieder zichzelf respecterende gemeente wel een jazzfestival. Groot of klein.

Dat gebeurt door het regelmatig organiseren van lezingen en workshops, maar vooral door samen met horecaondernemers en culturele instellingen in het Groene Hart jazzmuzikanten en -bands een podium te geven. Zoals op zondag 23 oktober tijdens SUNDAY JAZZ! bij BAAS Bodegraven aan de Van Tolstraat 2 in Bodegraven, waar vanaf 16.00 uur de Paramount Jazz Band het dak eraf speelt

De Goudse band speelt met name traditionele Dixieland jazz. Recent was de zes man sterke formatie nog te zien op het Jazzfestival in Nieuwkoop, en met een sterke bezetting op trompet, trombone, klarinet, sousafoon, banjo en drums is de Paramount Jazz Band een graag geziene en vooral veel gehoorde gast op de festivals in ons land.

Dixieland

Van origine komt Dixieland uit New Orleans en is slechts een van de vele varianten die er binnen het jazzgenre bestaan. Leuk feitje is dat muziekstijl zijn naam dankt aan dix, het Franse woord voor tien, dat terug was te vinden op privaat uitgegeven bankbiljetten die werden gebruikt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in de regio rondom New Orleans. Zoals zoveel muzieksoorten heeft ook Dixieland zijn wortels binnen de zwarte gemeenschap. Maar de muziek kent, tegenstelling tot andere jazzstijlen, ragtime en blues, een vrij herkenbare structuur, waardoor ook het blanke publiek de muziekstijl uiteindelijk omarmde. In de VS wordt trouwens vaker van classical jazz of traditionele jazz gesproken, in plaats van Dixieland en vooral tijdens de ‘Roaring Twenties’ was de muziek razend populier.

Sunday Jazz, een samenwerking tussen BAAS Bodegraven en Groene Hart Jazz.

Kortom iedereen die houdt van die lekkere, herkenbare en aanstekelijke Dixieland, mag de komende aflevering van SUNDAY JAZZ! bij BAAS Bodegraven zeker niet missen.

Zondag 23 oktober, van 16:00 – 18:00 uur, Van Tolstraat 4, Bodegraven (entree gratis).


MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp