Ondermijnende criminaliteit? Hou gemeenteraadsleden goed in de gaten!

Wie vorige week nieuwsgierig was wat er allemaal gebeurde op een regenachtige Raadhuisplein in Bodegraven krijgt vandaag het antwoord in een artikel van de gemeente. Er was sprake van een rondtrekkende Roadshow inclusief hennepplantage en escaperoom om ambtenaren, raadsleden en het gemeentebestuur te leren hoe je ondermijnende criminaliteit kunt herkennen.

Niet voor niets is de aanpak hiervan een van de stokpaardjes van het zittende kabinet en ook waarnemend burgemeester Erik van Heijningen heeft al diverse malen laten zien dat veiligheid en openbare orde hem aan het hart gaat. Voor de cynici en complotdenkers onder ons, het gaat hier nadrukkelijk om de steeds grotere invloed van de onderwereld op de bovenwereld. Niet over het gedrag van politici in Den Haag, hoewel je daar inmiddels ook hele grote vraagtekens bij kan gaan plaatsen.

De essentie van criminaliteit is vanzelfsprekend dat deze per definitie ondermijnend is en je mag je oprecht afvragen wat er aan de hand is met ons morele kompas wanneer een duurbetaalde voorlichtingscampagne noodzakelijk is om te leren wat goed en fout is. Een gemiddelde Netflix-serie over politiek of de politie laat vaak uitgebreid zien hoe sluipend dit in zijn werk gaat. Misschien was een avondje met elkaar en een bak popcorn op de bank minstens net zo gezellig als effectief geweest. Wie nog op zoek is naar tips. Bingwatch dan de laatste serie ‘Borgen’, de klassieker “The Godfather” of de indrukwekkende Japanse serie ‘The Journalist” en je leert alles over corruptie, invloed, georganiseerde misdaad, fraude in combinatie met de overheid.

Het blijft dan ook de grote vraag of een dergelijke campagne voldoende is om ons ambtelijk apparaat, het bestuur en de politiek op het rechte pad te houden. De scheidslijn tussen goed en kwaad is flinterdun. De meeste mensen voelen dit nog steeds haarfijn aan, maar tegen fysieke en psychische dreiging van de georganiseerde misdaad helpt niets. Zelfs niet een spoedcursus Hoe herken ik de geur van een wietplantage voor onze Boa’s.

Gelukkig bevat het persbericht van de gemeente tot slot nog een belangrijke en geruststellende boodschap voor inwoners. “Niet alles is per definitie verdacht”, staat er letterlijk geschreven:

Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat 14% van de raadsleden in Nederland onder invloed staat van criminele activiteiten, maar dit betekent ook dat 86% van de raadsleden integer kan handelen. (citaat uit persbericht)

Met de nadruk op het woordje kan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee wanneer je voortaan een gemeenteraadslid tegenover je vindt. Laten we het zo zeggen, communicatie is ook een vak.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter