Warmtemetingen laten zien wat helpt tegen hitte

We hebben het allemaal kunnen merken, afgelopen zomer werd hitte na hitterecord verbroken. Door klimaatveranderingen wordt het gemiddeld steeds warme. Overal in de wereld en dus ook in Nederland. Met name in de zomer zijn er hoge piektemperaturen. Om beter inzicht te krijgen in de temperaturen in de openbare ruimte, heeft de gemeente afgelopen zomer oppervlaktetemperaturen gemeten. De resultaten moeten uiteindelijk ook een goed inzicht gaan geven welke maatregelen helpen tegen hitte. Hierbij werd gebruik gemaakt van een infrarood warmtebeeldcamera.

warmtecamera

Koel in het groen

Niet geheel verrassend, maar de metingen bevestigen dat een groene omgeving inderdaad koeler is. De koelste plek om op te zoeken is de schaduw van bomen. Vaak maakt een schaduwplek ten opzichte van een plek in de zon een verschil van 10 tot wel 20°Celsius! Zo was het op de hete 16 augustus op de rijbaan van de De Ruyterlaan tussen de 35 en 40°C, terwijl het onder de aangrenzende bomenrij bijna 10 graden koeler was; rond de 25°C:

In het algemeen blijkt schaduw goed verkoelend te werken, maar de schaduw van bomen is net wat koeler dan van bijvoorbeeld gebouwen of parasols. Bomen verdampen namelijk ook vocht wat een extra verkoelend effect geeft. Ander groen, zoals gras, en (stromend) water geeft ditzelfde effect.

Effect van kleur op temperatuur

Naast schaduw en vocht(verdamping) blijkt oppervlaktekleur ook een rol te spelen bij opwarming en hitte-uitstraling. Licht gekleurde materialen warmen minder hard op en koelen sneller af dan donkere kleuren. Met de juiste kleurkeuze kan de opwarming van gebouwen of bestrating dus al verminderd worden. Een goed voorbeeld werd geconstateerd aan de Nieuwe Markt, waar een witte gevel 5°C koeler was dan een bruine gevel.

Zelf aan de slag met verkoeling

Wilt u zelf wat doen tegen de hitte? Dan is het dus handig om schaduw, bij voorkeur van bomen, te creëren, groen aan te leggen en lichte materialen te gebruiken. De gemeente heeft een webpagina over klimaatadaptatie waar u meer informatie over het onderwerp vindt.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter