Zeven tips om water in de keuken te besparen

De moeder van een schoolvriendinnetje leerde mij zuinig te zijn met water. Zij kwam uit Zuid-Europa en was van kinds af aan opgevoed met het idee dat het niet vanzelfsprekend is dat er altijd water uit de kraan komt. Het leek me toen een beetje overdreven, maar inmiddels weten we dat zuinig om te springen met water geen overbodige luxe is. Daarom zeven tips om flink wat water in de keuken te besparen.  Je zult verbaasd zijn hoeveel liters je zo maar bespaart door gewoon het even anders te doen.

1. Gooi kookwater niet zomaar weg

We doen het automatisch, maar gebruikt kookwater hoef je helemaal niet weg te gieten. Je kunt hetzelfde vocht heel goed gebruiken wanneer je bijvoorbeeld zelf soep maakt. Sterker nog het achtergebleven zetmeel van bijvoorbeeld de aardappelen, rijst of pasta zorgt voor extra binding en smaak. Of gebruik het om planten water te geven. Wel natuurlijk even laten afkoelen.

2. Wees zuinig op ‘opwarmwater’

We herkennen het allemaal. Meestal duurt het even voordat de koude kraan warm is. Hoe langer de weg is die het water moet afleggen om warm uit de kraan te stromen, des te meer liters jaag je door de gootsteen. Vang het op, laat het afkoelen en drink het op. Of gebruik het bijvoorbeeld om groenten in te koken.

3. De afwasmachine is zuiniger, maar let op de leeftijd

Afwassen met de machine is zuiniger dan met de hand. Tenminste als je vaatwasser niet te oud is. Oudere modellen gebruiken soms wel tot vijftig procent meer water. Hou dat in de gaten. En laat je vaatwasser natuurlijk pas draaien wanneer deze echt vol is. Op het ecoprogramma. Ook al duurt dat langer, het verbruikt minder stroom en water. Vuile vaat afspoelen voor je hem in de vaatwasser laadt is helemaal niet nodig als je alles schoon schraapt boven de vuilbak

4. Niet ontdooien onder lopend water

Haal ingevroren voedsel alvast een nachtje van te voren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. Andere manieren zijn au bain-marie of de magnetron. Maar doe het nooit onder stromend water. Je spoelt liters ongebruikt water weg.

5. Groenten en fruit wassen

Was groenen en fruit niet onder een lopende kraan, maar in een bakje water. Overigens is het aan te raden om zodra ja thuiskomt met de boodschappen, fruit en groenten direct af te spoelen en dan te bewaren.

6. Kies voor de (stoom)pan

Kook jij altijd jouw groenten? Ontdek eens een andere manier van bereiden. Bijvoorbeeld stomen, bakken of grillen. Je gebruikt dan een minimum aan water en je groenten behouden veel meer smaak en vitamines.

7. Drink water

Water drinken om water te besparen? Ja zeker! Een glas water gewoon uit de kraan is veruit het meest gezonde caloriearme en dorstlessende drankje wanneer het warm is. Mocht je dit belangrijk vinden kun je ook een speciale waterfilter gebruiken. Reken maar eens uit hoeveel energie transport en water het kost om een liter water uit de fabriek in een fles bij jou in de koelkast te krijgen. Dat is al snel 2,4 liter!

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter