We vragen de VAR af en toe terug te kijken op Van Heijningen

Nu de zoektocht naar een nieuwe burgervader of -moeder voor Bodegraven-Reeuwijk is begonnen, lijkt waarnemend burgemeester Erik van Heijningen zich steeds beter thuis te gaan voelen in zijn rol.  Zo bleek afgelopen woensdagavond tijdens de raadsvergadering die hij kort, zakelijk en doortastend voorzat. Het is onbekend of hij een groot fan is van Feijenoord en zich in zijn voortvarendheid liet leiden door de finale die gespeeld werd deze avond. Een ding was klip en klaar. In zijn raadszaal geldt transparantie, een zakelijk bestuursstijl en vooral wordt de wet gevolgd!

Niet voor niets heeft Van Heijningen een indrukwekkende staat van dienst als jurist en dat werd eens en te meer duidelijk toen tijdens een van de agendapunten, die de schijn had van een hamerstuk, maar de dimensie van een staatsrechtelijke dwaling, de VVD Dirk van den Acker tot tweemaal toe tevergeefs een poging ondernam om de bijbehorende stukken geheim te houden.

“Wat u wilt is tegen de wet en ik adviseer het u niet te doen,” was het antwoord van de burgemeester. Die daarbij aangaf het graag nog een keertje te willen uitleggen in de hoop dat het raadslid het juridisch rechte pad zou kiezen.

Je gaat je steeds vaker afvragen of Van Heijningen hier is neergezet met een duidelijke opdracht van de commissaris van de Koning. De boel zo snel mogelijk weer een beetje op de rit te krijgen. Orde brengen in een ontspoorde toko, die op financiële ramkoers ligt. Voordat de nieuwe burgemeester het stokje overneemt.

Over een paar maanden nemen we weer afscheid van hem. Hij struikelt nog steeds over de naam van de fractievoorzitter van de CU, Els Oliwkiewicz en de scheids heeft het eindsignaal in deze wedstrijd nog niet gefloten. Toch tekent zich nu al af dat we Erik van Heijningen straks niet uitzwaaien als de burgemeester van Swiebertje. Waar het gezellig taartjes mee eten was, maar als een zakelijke ingestelde snelle denker, die als een kundige ‘Rotterdamse’ stuurman de mammoettanker weer op koers wil brengen. Binnen de kaders van de wet en de democratie. Efficiënt en slagvaardig.

We zullen straks de VAR nog wel eens vragen terug te kijken naar deze man.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter