Geslaagde Opening van Amnesty International Kunstexpositie in Bodegraven

Bodegraven – Afgelopen zaterdag opende wethouder Elly de Vries (kunst en cultuur) de kunstexpositie van Amnesty International Bodegraven met het thema ‘Wat betekenen mensenrechten voor jou’. Deze expositie, die eerder al te zien was in Gouda, biedt een overzicht van kunstwerken die de essentie van mensenrechten belichten, en is nog te bezoeken tot en met 28 oktober in de foyer van Het Evertshuis.

In een tijd waarin het belang van mensenrechten—zoals het recht op leven, vrijheid en veiligheid—regelmatig onder druk staat, heeft Amnesty International Gouda en Bodegraven in 2023 een kunstwedstrijd georganiseerd om dit thema onder de aandacht te brengen. De wedstrijd leverde een diverse verzameling aan kunstwerken op, waarbij zowel de thematiek als de creativiteit van de deelnemers centraal stond.

Tijdens de goed bezochte openingsbijeenkomst zorgden de pianisten Mark Weerheim en Jesse Landman voor een muzikale omlijsting. Daarnaast bracht Paula Vermeij een voordracht van het gedicht “Grensgeval”, geschreven door de dichtersvereniging uit Gouda, die met hun gedichten eveneens bijdroegen aan de verbeelding van het thema.

Een deskundige jury koos uit de vele inzendingen Bas Domburg als winnaar met zijn keramieken creatie ‘Regenboogdorp’. Dit kleurrijke werk symboliseert op krachtige wijze de diversiteit en saamhorigheid die aan de basis liggen van een rechtvaardige samenleving. Hoewel er een officiële winnaar is aangewezen, benadrukte de jury dat alle deelnemers winnaars zijn gezien hun inzet en artistieke bijdragen.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen zelf ook hun stem uitbrengen voor de publieksprijs, die eind oktober bekend zal worden gemaakt. De kunstwerken en gedichten nodigen uit tot reflectie en gesprek over wat mensenrechten betekenen, zowel op individueel als maatschappelijk niveau.

Met deze expositie geeft Amnesty International een krachtige stem aan mensenrechten in de regio en laat het zien hoe kunst kan dienen als brug om complexe thema’s toegankelijk en bespreekbaar te maken. Bezoekers worden uitgenodigd om in de serene ambiance van Het Evertshuis na te denken over de waarden die mensen met elkaar verbinden en hoe wij als samenleving kunnen bijdragen aan een wereld waarin deze waarden centraal staan.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 28 oktober in de foyer van Het Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp