Gevangen in glas



Opnieuw op pad met het team en deze keer stond onder andere het Glasmuseum in Leerdam op het programma. Het Groene Hart herbergt talloze kleine musea, gewijd aan uiteenlopende onderwerpen: van ambachten en oude beroepen tot streekproducten en volkscultuur. Deze musea houden niet alleen ons erfgoed levend, maar geven ook betekenis aan lokale identiteit en geschiedenis. Het Glasmuseum in Leerdam is hier een prachtig voorbeeld van.

Het museum toont de rijke traditie van glasblazen, een ambacht dat eeuwen teruggaat en tegenwoordig wordt verheven tot ware kunst. Er is iets magisch aan hoe alledaags materiaal als glas kan worden omgetoverd tot een kleurrijk en transparant kunstwerk. In de handen van een vakman komt het vloeibare glas, afkomstig uit de smelthoven, tot leven. Wat lijkt alsof het eenvoudig gaat, vraagt eigenlijk om uiterste beheersing van techniek en creativiteit. Met slechts een paar ademstoten en vakkundige bewegingen transformeert het hete, stroperige materiaal in een kunstwerk dat de grenzen van ambacht en kunst vervaagt.

Vandaag de dag laten kunstenaars die in het Glasmuseum exposeren zien hoe glas nog steeds eindeloze mogelijkheden biedt. De huidige tentoonstelling van Arnout Visser is daar een schitterend voorbeeld van. Visser staat bekend om zijn vermogen om alledaagse voorwerpen om te toveren tot unieke sculpturen. Zijn werk vangt de schoonheid van dingen die we vaak over het hoofd zien. Visser’s sculpturen zijn een ode aan de vormen van alledaagse voorwerpen, maar verheffen deze tot kunstwerken die de kijker dwingen om de wereld om zich heen op een andere manier te bekijken. Zoals prachtige metershoge fragiele lampen in de vorm van kleurrijke paddenstoelen. Je wordt er hebberig van.

Ik heb een zwak voor het materiaal en kan uren in het museum ronddwalen om de glaswerken te bewonderen. Helaas lukt dat vandaag niet op zo’n drukke filmdag, want we moeten alweer door naar het volgende adres. Toch raad ik iedereen die nieuwsgierig is naar de ontwikkeling van glas als kunstvorm, of simpelweg wil genieten van de schoonheid van glas in al zijn facetten, aan om het Glasmuseum in Leerdam te bezoeken. De expositie van Arnout Visser voegt nog een extra dimensie toe: het verheffen van het alledaagse tot kunst, gevangen in het fragiele materiaal dat glas heet.

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp