Hoeveel nieuwkomers kan Bodegraven aan

Bodegraven | In de weken dat in de landelijke politiek het migratiedebat hoog oploopt, en in Bodegraven een nieuwe opvang voor vluchtelingen wordt aangekondigd in de pastorie aan de Overtocht, houdt de Bodegraafse Balie een debatavond over dit onderwerp. Op dinsdag 8 oktober is Oscar de Klijne, teamleider bij Vluchtelingenwerk, te gast in het Evertshuis.

Er is in het centrum veel ervaring met arbeidsmigranten die er op kamers wonen. We zien dagelijks jongeren lopen van het Gr8 hotel naar de sportvelden. In Reeuwijk vangen we veel Oekraïners op. Ondertussen stapelen de problemen in de wereld zich op. Is er nog ruimte om meer te helpen. Oscar de Klijne heeft hier een mening over en vertelt over wat er al gebeurt, iedereen in de foyer mag er over meepraten.

Oscar de Klijne is een bekende Bodegraver, hij was voorheen ook fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad. Al geruime tijd begeleidt hij nieuwkomers in de gemeente. Zijn stelling is dat er helemaal geen sprake is van een asielcrisis.

Hartverscheurend

“De verhalen die ik van vluchtelingen hoor zijn vaak hartverscheurend”, stelt Oscar. Dat motiveert hem om voor deze groep aan de slag te blijven. En dat laat hem ook een heel andere kant zien. “Statushouders zijn juist een verrijking van de samenleving. En het bedrijfsleven laat kansen liggen door de kennis en kwaliteit van statushouders nauwelijks te gebruiken”.

Meedoen

Vanzelf gaat dat allemaal niet. “De inwoners kunnen nog beter meedoen bij de integratie van nieuwkomers”, meent Oscar de Klijne. Wat hem daarbij ergert zijn de misvattingen die er bestaan vanwege onbekendheid en desinformatie.

Debat

Oscar de Klijne is inmiddels de vierde gast in de Bodegraafse Balie. Eerder gingen de BBB-gedeputeerde Frank Rijkaart, onderwijsondernemer Marinka Drost en corporatiedirecteur Anne ter Steege in debat. De Bodegraafse Balie is er iedere 2e dinsdag van de maand, en is gratis toegankelijk. De avonden beginnen om 20.00 uur, eindigen om 21.00 uur, waarna aan de bar nog kan worden nagepraat.

Ontmoeten

Het idee van de Bodegraafse Balie is geïnspireerd op de debatcentra in veel steden, waar mensen rond allerlei onderwerpen elkaar kunnen ontmoeten in gesprek, op basis van goede informatie. Er is een team van 5 gespreksleiders die garanderen dat het gesprek op een waardige en respectvolle wijze zal verlopen. Gedurende het theaterseizoen zullen zij bij toerbeurt een gast uitnodigen en de avond leiden. Suggesties voor gasten zijn welkom via info@evertshuis.nl. De formule past ook goed in de ambitie van het Evertshuis om zich te ontwikkelen in de richting van het Story House concept.

Praktische informatie

BODEGRAAFSE BALIE

IEDERE 2E DINSDAG VAN DE MAAND

EVENEMENT / DEBAT

AANVANG 20.00 uur

ENTREE GRATIS

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp