Erasmus hier en nu

Gouda – Er is veel te vertellen over Erasmus, zijn rol en zijn betekenis voor de moderne mens. Muziek Theater “Erasmus Hier en Nu” brengt niet alleen een voorstelling over deze belangrijke filosoof, maar ook een thematour op 19 oktober in Gouda. Erasmus, vermoedelijk geboren op 28 oktober 1466 of 1467 in Rotterdam en opgegroeid in Gouda, Deventer, Utrecht en Bergen op Zoom, was een van de meest invloedrijke denkers van zijn tijd.

Als schrijver, humanist, priester, kerkhervormer, bijbelonderzoeker en pedagoog speelde Erasmus een belangrijke rol in het intellectuele leven van Europa. Hij leefde in een tijd van grote veranderingen: de overgang van de Middeleeuwen naar de Renaissance, de opkomst van het humanisme, de Reformatie en grote politieke en maatschappelijke spanningen. Dankzij de boekdrukkunst, een vroege vorm van ‘sociale media’, konden zijn ideeën zich snel verspreiden.

Hoewel de bekendste afbeelding van Erasmus hem toont als een serieuze geleerde (geschilderd door Holbein), wordt in de voorstelling ook een andere kant van hem belicht: aimabel, humoristisch, ondernemend en sociaal vaardig. Zijn eigenzinnige visie en doorzettingsvermogen maken hem tot een inspirerende persoonlijkheid, die ook vandaag nog relevant is.

Ondanks een moeizame start groeide Erasmus uit tot een van de meest gezaghebbende personen in Europa. Sinds 1622 wordt hij geëerd met een bronzen standbeeld in Rotterdam, bij de Laurenskerk, dichtbij zijn geboorteplek.

De voorstelling volgt zijn levensloop en geeft een uniek inzicht in de omstandigheden waaronder hij zich ontwikkelde tot de veelzijdige en invloedrijke figuur die hij uiteindelijk werd.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp