Mariaconcert in Goudse Sint Janskerk

Gouda – Of Maria, de moeder van Jezus, een kleine tweeduizend jaar geleden wel of niet “met lichaam en ziel” in de hemel werd opgenomen, staat allesbehalve vast maar in elk geval waren de bezoekers van het concert door stadsorganist en kerkmusicus van de Sint Jan Gerben Budding en sopraan Nanette Mans, zaterdagmiddag 17 augustus, een flink eind op weg. Het concert bestond uit een zorgvuldig samengesteld repertoire waarin de spirituele betekenis van Maria’s hemelvaart centraal stond.

De muzikale middag opende met de dialoog ‘Gegrüsset seist du, Holdselige’ van Matthias Weckmann, gevolgd door het bekende ‘Ave Maria’ van César Franck. De betoverende klanken werden voortgezet met het Preludio in sol maggiore van Antonin Dvorák en het serene ‘Salve Regina’ van Franz Schubert. Ook hedendaagse componisten zoals Bert Matter en Jan Bonefaas kwamen aan bod met respectievelijk ‘Geef vrede, Heer, geef vrede’ en ‘Über den weiten Kreis der Erde’ uit Te Deum 1987. Het concert werd afgesloten met een verstilde en verstillende uitvoering van Louis Vierne’s ‘Les Angélus’, waarin de verschillende momenten van de dag muzikaal werden weergegeven, gevolgd door een indrukwekkende improvisatie over het Magnificat, de Lofzang van Maria.

De begeleiding van de muziekstukken was zorgvuldig afgestemd op de rijke akoestiek van de Sint Jan. Het concert maakte gebruik van een breed scala aan instrumenten, waaronder een compact kistorgel, een harmonium, het hoofdorgel en het historische kabinetorgel, gebouwd door Johann Mitterreither in 1779. Dit bijzondere instrument, samen met het imposante hoofdorgel van de Vlaming Jean François Moreau uit 1736, bewees opnieuw zijn veelzijdigheid en verfijning. Met name bij het begeleiden van de solozang toonde het hoofdorgel zijn zoetgevooisde en fijnzinnige karakter.

Het concert werd bijgewoond door een ademloos luisterend publiek, dat volledig werd meegenomen in de tijdloze schoonheid en de religieuze diepgang van de muziek. Dankzij de uitzonderlijke prestaties van Gerben Budding en Nanette Mans bleef de geest van Maria-Tenhemelopneming nog lang nazinderen in de harten van de aanwezigen.

Willem IJdo

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp