Moordrecht Klassiek: Klezbez

Klezbez is een band van zes vrienden en vriendinnen die uit pure liefhebberij optreden. Zij doen dit al jaren met veel plezier, maar ook met veel toewijding en professionaliteit! Op hun repertoire staat wereldmuziek waaronder Oost Europese en Jiddische Klezmermuziek.

De Jiddische benaming “klezmer” vindt zijn oorsprong in twee oud-Hebreeuwse woorden: “kley” (werktuig) en “zemer” (musiceren). De klezmermuzikanten of klezmorim speelden/spelen vooral op bruiloften. Hier werd veel dansmuziek gespeeld (bulgars, freilachs, khossidls en shers). Typerend in de klezmermuziek is de combinatie van een lach en een traan; vaak vrolijke muziek die bij nadere beschouwing toch in een mineur toonladder blijkt te staan.

Klezmer als aanduiding voor het muziekgenre is pas sinds de klezmerrevival in de jaren zeventig in zwang geraakt, en is heden ten dage een smeltkroes van stijlen. In de klezmermuziek zijn naast veel Balkaninvloeden (Roemeense, Bulgaarse Russische, Griekse) ook oriëntaalse en zigeunerinvloeden terug te vinden. Begin vorige eeuw zijn daar nog het jiddisch theater en weer later de jazz bij gekomen. Klezmermuziek en jiddische muziek zijn nauw met elkaar verstrengeld; de meeste teksten zoals die in klezmermuziek worden gezongen komen uit het jiddisch.

Klezbez bestaat uit: Hélène Dongelmans (piano en zang), Ben van de Berg (accordeon) Elle Corbeth (viool), Hanneke Ris (klarinet), René de Bruin (contrabas) en Arie de Bruin (gitaar en zang).

De concerten zijn vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

concert bijwonen: reserveren via de website www.moordrechtklassiek.nl

Datum

08 nov 2024

Tijd

19:30 - 22:00

Locatie

Moordrecht Klassiek ( Vivere)
Westeinde 1, Moordrecht

Kosten

Gratis

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp