Autobahn

21 augustus 2024 – 15 september 2024 bij de Firma

Gouda – Een groep van vijf jonge kunstenaars heeft samengewerkt aan een intrigerend project rond het thema snelweg. Hun schilderijen zijn van 21 augustus t/m 15 september te bewonderen bij De Firma. De snelweg is meer dan slechts een infrastructuur; het is bijna een emotioneel begrip, een symbool van een tijdperk waarin de droom van vooruitgang en mobiliteit onlosmakelijk verbonden was met de auto. Voor veel pendelaars en beroepschauffeurs vormt de snelweg het dagelijks leven en fungeert het als hun tweede huis. Het vertegenwoordigt de droom van individuele vrijheid en een netwerk dat als aderen door Europa loopt, betrouwbaar goederen leverend.

Dit uitgebreide netwerk heeft een eigen unieke esthetiek, die noch de sentimentele landelijke idylle viert, noch de betekenis en geschiedenis van stadscentra weerspiegelt. Het beeld van de snelweg wordt gekenmerkt door ontketende dynamiek, bevrijd van idylle en pathos, met een nuchtere, neutrale uitstraling en rechte lijnen die naar de horizon voeren.

De Snelweg
De snelweg presenteert zich pretentieloos, zonder opsmuk, met een dienende functie. Tegenwoordig is deze gevuld met borden die oproepen tot benzinebesparing en reizigers met een slecht geweten. Neonlichten verlichten de nacht en stopplaatsen zijn 24/7 open. De somberheid van vervuilde parkeerplaatsen, verlaten huisdieren, betaalbare liefde en vergeten motels wordt gecompenseerd door de ongelooflijke uitgestrektheid en onverwachte tederheid van een zonsondergang.

Schilderen we een beeld van een overrijp tijdperk dat wanhopig behoefte heeft aan verandering, misschien zelfs een afscheidslied voor de mensheid? Hoe ziet de toekomst van snelwegen eruit? Zal geëlektrificeerde individuele mobiliteit de snelwegen binnenkort laten schitteren in een nieuwe, uitlaatvrije glorie? Of zullen deze wegen verouderd raken en uiteindelijk worden overgelaten aan de wildgroei van de natuur?

Kunstenaars Frauke Bohge, Joeri Lefévre, Janko Göttlicher; Cédric Visser en Corinna Weiner ontmoetten elkaar in Noordwijk waar ze een week samen schilderden en ideeën uitwisselden. Allen gaan ze intensief om met bijzondere plekken in hun schilderkunst en zo ontstond het idee om samen een project te ontwikkelen rond het thema snelweg. Een gezamenlijke reis van Amsterdam naar Berlijn, waarbij het eindeloze tafereel van snelwegen aan hen voorbij trekt, gaf hen de gelegenheid de sfeer op te snuiven en beelden, schetsen, foto’s en video’s te ontwikkelen. Dit materiaal vormde het uitgangspunt voor verder werk in de studio. De traagheid van het medium schilderkunst vormden voor de kunstenaars een uitdagend contrast met de snelheid en de dynamiek van het onderwerp. In hun werk gaan ze de confrontatie aan met het realisme en met hun eigen visies en droombeelden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp