Publiekslievelingen opnieuw te zien in Museum Gouda

‘Zonsondergang’ (ca. 1876-1977), Charles-François Daubigny. Museum Gouda.

Gouda – Topstukken uit de Goudse stadscollectie krijgen deze zomer een stralende nieuwe plek in het museum. Op zaterdag 20 juli opent Salon Arntzenius, een nieuwe zaal vol schilderijen van Nederlandse en Franse kunstenaars. Prachtige werken van de Haagse School en de School van Barbizon voeren de bezoekers mee naar broeierige dagen op het platteland. De zaal is ingericht als een 19de-eeuwse Parijse kunstsalon en is een lust voor het oog.

De meeste werken in de salon waren ooit van kunstenaar-verzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965). Hij schonk in 1963 een indrukwekkende verzameling schilderijen en tekeningen aan het Goudse stadsmuseum. Zijn collectie vormt een doorsnede van de 19de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw, van Charles-François Daubigny tot Isaac Israels. Arntzenius had een hekel aan de moderne kunst en wilde met zijn verzameling “een monument van goede kunst” oprichten.

Artistieke wisselwerking
De kunstwerken behoren tot de Nederlandse Haagse School en de Franse School van Barbizon. In de 19de eeuw trokken landschapsschilders eropuit om de schoonheid en de eenvoud van het platteland vast te leggen. Door de uitvinding van de verftube konden zij voor het eerst in de buitenlucht schilderen. De Nederlandse en de Franse schilders inspireerden elkaar: wederzijdse invloeden zijn duidelijk terug te zien in de stillevens en landschappen uit die periode. 

Salon Arntzenius
De term ‘salon’ verwijst naar de tentoonstellingen in Parijs die van medio 17de eeuw tot eind 19de eeuw voor kunstenaars the place to be waren. Gevestigde kunstenaars bevestigden hun status, nieuwe kunstenaars braken door. De muren hingen van plint tot plafond vol met eigentijdse schilderijen. Gastconservator Janita Baron koos voor Museum Gouda een soortgelijke aanpak: “Ik ben gaan tetrissen: hoe kan ik op een sfeervolle manier zo veel mogelijk schilderijen laten zien?” Het resultaat is een rijkgevulde ruimte met in het midden een bank. Baron: “Het is een zaal die echt uitnodigt om de tijd te nemen. Waar je rustig kunt zitten, kijken en ontdekken.” De komende jaren zal Salon Arntzenius blijvend te zien zijn in het stadsmuseum.    

SALON ARNTZENIUS
Museum Gouda

Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Zie ook: museumgouda.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp