Blauwalg, blijf uit de buurt!

Wie heeft er niet van gehoord. Vooral met het warme weer duiken de waarschuwingen overal op. Blauwalgen, ook wel blauwwieren genoemd. De officiële naam is cyanobacteriëen, want het gaat hier om een bacteriestam.

Blauwalgen zijn in staat om zich in voedselrijk water bij hoge temperaturen razendsnel te vermeerderen, waardoor het natuurlijk evenwicht in het water wordt verstoord. Er ontstaat blauwalgenbloei. De algen vormen een fascinerende kleurrijke drijflaag op het water, maar het gevaar is de onderste drijflaag die afsterft. Daarbij komen gifstoffen – toxines – in het water, die onze gezondheid behoorlijk in gevaar kunnen brengen.

Blauwalg in Nieuwkoop (foto Heidi Looy)

Kom je in aanraking met blauwalg of krijg je het binnen, dan kunnen irritaties ontstaan aan ogen, de huid en slijmvliezen. Andere klachten zijn hoofdpijn en maag- en darmklachten. Soms ontstaan zelfs grotere gezondheidsproblemen, zoals zenuwschade.

Direct goed afspoelen is het advies en bij klachten de huisarts waarschuwen. Overigens is de bacterie net zo schadelijk voor huisdieren. Overigens is het altijd verstandig om goed te douchen nadat je in open water hebt gezwommen.

Kortom, controleer altijd of er blauwalg is geconstateerd op de plek waar je gaat zwemmen en blijf in dat geval gewoon uit het water!

Op de site zwemwater.nl kun je zien of het zwemwater in de buurt veilig is.

Foto: Heidi Looy

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp