Miljoen subsidie voor klimaatadaptatie

Als dichtbevolkte, laaggelegen deltaprovincie is Zuid-Holland kwetsbaar voor klimaatverandering. We bereiden ons daarom voor op wateroverlast, hittestress, verzilting en funderingsschade door bodemdaling. De provincie stelt €1 miljoen subsidie beschikbaar om klimaatmaatregelen in een stroomversnelling te brengen.

De subsidie is verdeeld over €250.000 in 2022 en €750.000 in 2023 en kan worden aangevraagd voor:

  • De procesondersteuning van werkregio’s
  • De procesondersteuning bij samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties
  • Onderzoek
  • Grotere uitvoeringsprojecten van gemeenten en/of waterschappen
  • Kleinschalige innovatieve pilots

De subsidie is een aanvulling op de bestaande samenwerking van de provincie met andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Om Zuid-Holland voor te bereiden op het veranderend klimaat, verbinden we partijen, ondersteunen we met kennis of financiering en stimuleren onderzoek en innovatie. Dit doen we op basis van nationale afspraken uit het Deltaprogramma.

Water en bodem bepalend

De provincie kan alleen klimaatadaptief worden ingericht als water en bodem bepalend zijn voor onze ruimtelijke plannen. Daarom spant de provincie zich de komende tijd in voor het verankeren van klimaatadaptatie in het ruimtelijke beleid van gemeenten.

Het is bovendien nodig dat de toenemende weersextremen het uitgangspunt worden bij de bouw van nieuwe woningen. Daarom heeft de provincie het initiatief genomen voor het convenant klimaatadaptief bouwen, waarin Zuid-Hollandse overheden, de bouwsector en kennisinstellingen de uitgangspunten ontwikkelden voor klimaatbestendig bouwen. Tientallen gemeenten en organisaties uit de bouw en de maatschappelijke sector hebben zich inmiddels aangesloten.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp