Geld voor verhalen die blijven: erfgoedprojecten krijgen extra steun

Foto: Provincie Zuid-Holland

Van Romeinse sporen tot trekvaarten en industriële kranen – erfgoed leeft in het Groene Hart


Zuid-Holland – Geen glimmende gebouwen of grootse openingen, maar wel iets dat blijft. In 2025 krijgen nog eens 18 erfgoedprojecten in Zuid-Holland financiële steun van de provincie. Dat is goed nieuws voor iedereen die het verleden niet alleen wil bewaren, maar vooral wil doorvertellen. Het gaat om projecten langs de zogenoemde erfgoedlijnen: historische routes die lopen door dorpen, landschappen en wateren. Denk aan de Oude Hollandse Waterlinie, de Neder-Germaanse Limes, of de oude Trekvaarten die ooit de levensaders waren tussen steden als Gouda, Leiden en Utrecht. Nieuw dit jaar is dat die laatste trekvaartlijn is uitgebreid met extra trajecten, zoals Gouda–Amsterdam.

Ook de Maritieme Industrie, opvolger van de Waterdriehoek, is nu officieel een erfgoedlijn. Dat betekent meer aandacht voor plekken waar vroeger gewerkt, gevaren en gebouwd werd – zoals in Vlaardingen, Krimpen en Rotterdam.

Onder de projecten die subsidie ontvangen zitten onder andere een reizende tentoonstelling, een serie wandel-, fiets- en vaarroute-apps langs de Oude Rijn, en onderzoek naar het Admiraalshuis in Gouda. Ook de historische stadskraan van de Koningspoort in Rotterdam krijgt een opknapbeurt, net als drie monumentale hijskranen in de Entrepothaven.

Wat deze projecten met elkaar gemeen hebben? Ze zijn kleinschalig, lokaal geworteld en gedragen door mensen die hun erfgoed serieus nemen – maar zichzelf niet altijd.

Meindert Stolk, gedeputeerde cultuur en erfgoed: “De kracht zit ’m in het enthousiasme van de mensen die het doen. Dankzij hen blijft het verhaal van Zuid-Holland levend.”

Sinds 2012 zijn er al zo’n 900 erfgoedprojecten gerealiseerd. Soms merk je het als bezoeker aan een extra bordje of een open dag. Soms zit het verstopt in een goed verteld verhaal bij een klein fort, een gerestaureerde bunker of een vaartocht door bekend terrein dat ineens nieuw voelt.

Erfgoed is geen vastgeroest verleden, maar een uitnodiging om opnieuw te kijken. En daar is deze subsidie weer een mooie stap in.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp