
Gouda, april 2025 – Tachtig jaar na de bevrijding krijgen Goudse oorlogsgeschiedenissen een stem. In de vijfdelige podcastserie Goudse Oorlogsgevangenen staan brieven centraal van inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. Persoonlijk, soms pijnlijk en nog altijd actueel. De serie is een coproductie van RTV Gouwestad, de Goudse Post en EDGH.nl, in samenwerking met historicus Peter Beukema.
Gevangen om grote en kleine redenen
Tijdens de bezettingsjaren werden Gouwenaars om uiteenlopende redenen vastgezet: het helpen van onderduikers, het verspreiden van illegale pamfletten, het weigeren van de loyaliteitsverklaring – maar soms ook vanwege een achteloos woord of een verkeerde ontmoeting. In oorlogstijd kan vrijheid zomaar verdwijnen.
De brieven die centraal staan in de serie zijn kort na de oorlog geschreven, vaak nog rauw van emotie. Ze geven een inkijk in het leven tijdens WO II achter muren en tralies, in Nederland en daarbuiten. Beukema: “Het zijn geen heldenverhalen. Het zijn verhalen van mensen die probeerden overeind te blijven in een onmenselijke situatie.”
Vijf persoonlijke verhalen
Elke aflevering belicht één brief. Presentator Anja Boogaard gaat samen met Peter Beukema op zoek naar het verhaal achter de woorden. Beukema vond de brieven in het Goudse archief en plaatst ze in hun historische context.
Uitzendschema:
- Aflevering 1 (1 april): Willem Knecht
- Aflevering 2 (8 april): Christina van de Stam – van der Water
- Aflevering 3 (15 april): Anthony van Vliet
- Aflevering 4 (22 april): Maria Hoonhout-Bakker & zoon Gerardus
- Aflevering 5 (29 april): H.F. Haak
Meer dan een podcast
De serie is vanaf 1 april wekelijks te beluisteren via Spotify (link-zoekterm)en te zien op RTV Gouwestad en EDGH.nl. In de Goudse Post verschijnen verdiepende artikelen van journalist Hester Hage, waarin ook andere gevangenen aan bod komen. De technische realisatie van de podcast en video opnames werden verzorgd door Patrick Vegt van EditieGroeneHart.nl
Met Goudse Oorlogsverhalen willen de makers het verleden niet alleen herdenken, maar ook hoorbaar maken – en zo een plek geven aan stemmen die te lang zijn genegeerd.