Drie Goudse portretschilders genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs

Gouda – Na een spannende selectiedag op Slot Zeist is de shortlist van de Nederlandse Portretprijs 2025 bekendgemaakt. Van de 883 ingezonden werken – schilderijen en beelden – haalden slechts 50 de eindselectie. Een prestatie die niet alleen vakmanschap vraagt, maar ook lef en eigenheid. Dit jaar is er extra reden voor trots: drie van de genomineerden wonen en werken in Gouda.

Kunstenaars die ieder op hun eigen manier laten zien wat een portret vandaag de dag kan zijn: persoonlijk, tastbaar en soms verrassend kwetsbaar. Wie zijn deze drie Goudse talenten? En wat vertellen hun werken, die de jury hebben geraakt? Vanaf 7 juni is hun werk samen met dat van andere genomineerden te zien tijdens de tentoonstelling Het Portret in Slot Zeist. Bezoekers kunnen er ook hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Gouda is dit jaar opvallend sterk vertegenwoordigd.

Suzan Schuttelaar – schilder van verhalen
Suzan Schuttelaar won in 2023 de publieksprijs en is nu opnieuw genomineerd. Haar werk is direct herkenbaar: gelaagd, verstild en altijd met een fluisterende ondertoon.”Ik ga jullie een verhaal vertellen. Een verhaal over mij. Niet zomaar over wie ik nu ben, maar over hoe het begon – met een klein meisje dat al vroeg wist dat ze iets met haar handen moest maken.”

Als kind zat Suzan vaak stilletjes in een hoekje. Een penseel of potlood in haar hand, turend naar schaduwen en blikken. “Er was toen al iets wat mij riep. Iets dat niet in woorden paste, maar wel in kleur, in vorm, in lijn.”Later volgde ze opleidingen aan het Grafisch Lyceum in Utrecht en de Koninklijke Academie in Den Haag. Toch bleef de kern hetzelfde: luisteren naar wat beelden haar te vertellen hadden.”Mijn werk is geen eenduidig ding. Het is een verhaal in lagen. Beeld, tekst, sculptuur – het komt samen in wat ik maak. Ik noem ze visuele novelles.”

Voor de Nederlandse Portretprijs maakte Suzan het werk De kleine schilder, waarin ze het stille moment vastlegde waarop een meisje in haar atelier intuïtief een kwast oppakte. “De concentratie, de overgave – het verhaal achter haar blik kon ik alleen maar schilderen. Niet vertellen.”

Suzan werkt in een oud fabriekspand aan de Turfsingel in Gouda, dat ze haar ‘fluisterpaleis’ noemt. “Ik keek mijn werk aan – en het keek terug. Soms vraag ik me af: wie schildert wie? Ik? Of zij mij?”

“Ik maak geen portretten om gelijkenis te vangen. Ik schilder wat ik voel. Wat ik hoor in de stilte tussen twee mensen.”

Nu, zoveel jaren later, is ze nog steeds dat meisje met een penseel. Alleen de doeken zijn groter geworden, de verhalen rijker.

www.suzanschuttelaar.com
Instagram: suzanschuttelaar

Sarina Reilingh – licht als hoofdrolspeler
Sarina Reilingh groeide op in Waterland, in een huis vol kunst, muziek en vakmanschap. Al jong ontdekte ze de kracht van creëren met haar handen en ogen.Na vijftien jaar werken als commercieel illustrator voor grote merken zoals Adidas en Audi, koos Sarina voor de schilderkunst. In olieverf vond ze haar eigen, persoonlijke stem.”Licht speelt een hoofdrol in mijn werk,” vertelt ze. In haar portretten vangt ze de nuances van huid, beweging en emotie. “Ik werk veel met de alla prima-techniek, waarbij ik in één sessie de uitdrukking vastleg die me raakt.”

Sarina’s schilderijen laten zien hoe subtiel licht kan samenspelen met huidtinten, gebaren en de verhalen die mensen met zich meedragen.

Haar intuïtieve werkwijze en technische vaardigheden maken haar werk direct en invoelbaar. “Wat mij drijft, is de nieuwsgierigheid naar de werelden die mensen in zich dragen.”

www.atelier-reilingh.com
Instagram: sarinareilingh_paintandpixels

Juul Versloot – een ode aan het vakmanschap
Juul Versloot wist als kind al dat ze gelukkig werd van tekenen en lezen. Toch duurde het even voor ze haar liefde voor kunst volledig kon omarmen.”Mijn motto? Dromen moet je niet alleen koesteren, je moet ze leven.”Na een carrière als bibliothecaris besloot ze alsnog te gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar vond ze haar plek.

“Mijn werk komt voort uit de behoefte om vast te houden wat langzaam verdwijnt,” vertelt Juul. “Alles wat ik was en ben, draag ik in me.”

Voor de Nederlandse Portretprijs schilderde ze een jongere die leert met zijn handen – een ode aan vakmanschap. “In onze samenleving wordt praktische kennis vaak onderschat, terwijl we deze mensen hard nodig zullen hebben.”

Juuls schilderijen zijn persoonlijk, maar zoeken altijd verbinding met universele verhalen over groei, keuze en herinnering.

Instagram: juulversloot5

Over de Nederlandse Portretprijs
De Nederlandse Portretprijs zet zich in om hedendaagse portretkunst – in 2D én 3D – meer zichtbaar te maken.

Om dat te bereiken organiseert de stichting elke twee jaar een landelijke wedstrijd voor portretkunstenaars die in Nederland werken. Er zijn prijzen voor het beste werk in de categorieën 2D en 3D, én speciale onderscheidingen voor Jong Talent. Ook reikt de stichting aanmoedigingsprijzen en een publieksprijs uit. Voor veel kunstenaars is het winnen of genomineerd worden een mooie springplank: hun werk krijgt daarna volop aandacht in de media.

De eerste Nederlandse Portretprijs werd uitgereikt in 2017.

Naast de prijs organiseert de stichting een tentoonstelling van de genomineerde werken. Een onafhankelijke jury kiest uit alle ingezonden portretten eerst zo’n 120 werken, waarna op locatie 50 kunstwerken worden geselecteerd voor de expositie. Bij de tentoonstelling hoort een zorgvuldig samengestelde catalogus, zodat bezoekers de verhalen achter de werken nog beter leren kennen.

Om de tentoonstelling nog meer verdieping te geven, worden er workshops, minicolleges en lezingen georganiseerd. Jongeren tot 18 jaar kunnen meedoen aan de Selfieportretprijs, een eigen wedstrijd die ook wordt afgesloten met een tentoonstelling en catalogus.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp