DOCLOC: Documentaires die raken, op plekken die je niet verwacht

Een filmavond in de Goudse Schouwburg? Leuk. Maar een documentaire kijken in een swingersclub? Ja, dát is DOCLOC.

Gouda – Al een paar jaar slaan de Goudse Schouwburg en documentairemaakster Elsbeth Fraanje (je weet wel, van dat Gouden Kalf voor Snelwegkerk) de handen ineen voor een filmproject dat het net even anders doet. Met DOCLOC kijk je niet alleen een documentaire – je beleéft ’m. Op verrassende locaties. Met verdieping. En altijd met een prikkelend randje. Volgens Elsbeth draait het bij DOCLOC niet om “zomaar een filmavond”, maar om de volledige ervaring. “We willen mensen uit hun bubbel halen,” legt ze uit. “Het gaat juist om de context eromheen: locatie, ontmoeting, gesprek, verrassing – het hoort er allemaal bij.”

En verrassend is het zeker. Eerdere edities vonden plaats in een kerk of een verpleeghuis. Maar de komende editie op dinsdag 25 maart is misschien wel de meest spraakmakende tot nu toe. Dan wordt Elsbeths documentaire Sexual Healing vertoond in – jawel – swingersclub Fun4Two.“Ja, we hebben even getwijfeld,” zegt ze met een glimlach. “Maar juist dat ongemakkelijke, dat nieuwsgierige randje, maakt het interessant. DOCLOC daagt je uit om écht te kijken – ook naar jezelf.”

Van toevallige verhuizing tot cultureel thuis

Elsbeth woont inmiddels al jaren in Gouda, maar dat was niet gepland. “In 2005 verhuisden mijn man en ik hierheen vanwege zijn werk. Hij ging lesgeven op het Goudse lyceum en ik was nog student aan de HKU. Voor mij maakte het niet zoveel uit – ik moest toch reizen. En Gouda was toen nog betaalbaar. Dat speelde zeker mee,” vertelt ze nuchter. Toch groeide het toeval uit tot een gevoel van thuishoren. “Ik merk dat er hier ruimte is voor experiment en samenwerking. En dat zie je ook terug in DOCLOC. Het is een project dat echt gedragen wordt door de stad.”

Sexual Healing: kwetsbaar, krachtig en zonder sensatie

De documentaire Sexual Healing draait om Evelien, een vrouw met een lichamelijke beperking die verlangt naar intimiteit – een onderwerp dat zelden aan bod komt. “Het idee voor de film ontstond toen mijn zus, die verpleegkundige is in een revalidatiecentrum, me vertelde over seksverzorging. Dat raakte me. Het is zo belangrijk werk, maar bijna niemand weet ervan,” vertelt Elsbeth. Via een seksverzorger kwam ze in contact met Evelien, die uiteindelijk de hoofdpersoon werd. “Ze zei op een gegeven moment: ‘Wat als jij een film met mij zou maken, waarin ik op ontdekkingstocht ga?’ Dat vond ik zó bijzonder. Dat ze dat aandurfde – en dat ze dat ook met míj aandurfde.” Het resultaat is een intiem, liefdevol en ontwapenend portret. Niet sensatiebelust, maar eerlijk, open en ontroerend. “De film gaat niet over handicap en seks,” legt Elsbeth uit.
“Het gaat over mogen zijn wie je bent. Over gezien worden. Dat is eigenlijk de rode draad in al mijn films.”

Seksualiteit, maar dan anders

Waarom Sexual Healing vertonen in een swingersclub? “Omdat het een plek is waar seksualiteit openlijk wordt gevierd,” zegt Elsbeth. “En dat contrasteert op een mooie manier met de zoektocht van Evelien. Maar misschien ook helemaal niet – uiteindelijk gaat het over hetzelfde: mogen voelen, mogen verlangen, mogen zijn.” De locatiekeuze blijkt verrassend goed te passen. “We hadden een open en respectvol gesprek met de club,” vertelt Fraanje. “Ze vonden het belangrijk dat seksualiteit bespreekbaar wordt gemaakt – zonder sensatie, maar met verdieping.” En het publiek? Razend enthousiast. “We hadden er zo drie avonden van kunnen maken, het bewijst dat er behoefte is aan dit soort ontmoetingen. Waar het schuurt, maar ook raakt.”

Film, ontmoeting en een goed gesprek

Na afloop van de film zijn Evelien en seksverzorger Thomas zélf aanwezig voor een nagesprek met het publiek. Elsbeth kijkt daar enorm naar uit.“Die ontmoetingen zijn altijd magisch. Je voelt de impact. Mensen gaan niet alleen anders naar de film kijken, maar ik hoop ook een beetje anders naar zichzelf.”

Geen kaartje? Je kunt de film ook thuis bekijken

De avond op 25 maart is inmiddels uitverkocht. Maar Sexual Healing is ook te zien via 2Doc/NPO Start. En hou de agenda van de Goudse Schouwburg in de gaten. Want bij DOCLOC weet je nooit waar je terechtkomt – maar het raakt je altijd.

📅 DOCLOC – dinsdag 25 maart
📍 Locatie: Fun4Two (uitverkocht)
🎬 Film: Sexual Healing
📺 Terugkijken via 2Doc/NPO Start
🔗 www.goudseschouwburg.nl/docloc

Dit gesprek is afkomstig uit Stadspraat, dé talkshow van Gouda vanuit Caféetje Heeeurlijk, waar iedereen aanschuift voor een gezellig gesprek.

De hele aflevering kun je hier zien.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp