
Gouda – Stralende bloemenvelden, schilderachtige dorpsgezichten en de ruige kusten van Europa – de schilderijen van Jo Koster bruisen van kleur en leven. Vanaf 19 april 2025 krijgt deze bijzondere kunstenaar eindelijk het podium dat ze verdient met de tentoonstelling ‘Jo Koster, kunstenaar’ in Museum Gouda. Een ode aan een vrouw die haar tijd ver vooruit was.
Eigenzinnig en vol lef
Jo Koster (1868-1944) was getalenteerd, vastbesloten en eigenzinnig. Ze volgde haar eigen pad in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend was. Ze trouwde niet, verdiende haar eigen geld en liet zelf een huis bouwen. Als een van de eerste vrouwen durfde zij van haar kunst te leven en liet zich door niets of niemand tegenhouden. In een tijd waarin vrouwen amper een carrière in de kunst konden opbouwen, trok zij de stoute schoenen aan en ging haar eigen weg. Terwijl haar mannelijke collega’s zoals Ferdinand Hart Nibbrig en Co Breman de kunstwereld domineerden, wist Jo zich staande te houden en zelfs haar brood te verdienen met haar werk – een unicum voor vrouwelijke kunstenaars in die tijd. Een leven als succesvol portretschilder? Niet dynamisch genoeg voor Jo Koster. Ze koos voor haar vrijheid, stapte in de auto en reisde heel Europa door. Frisse bloemenvelden, statige besneeuwde bergpieken, ruige kapen, slaperige dorpsgezichten en markante mensen: Jo Koster vereeuwigde het allemaal. Toch is haar naam lang onderbelicht gebleven. Tot nu.

Staphorster interieur, 1912, Collectie Vereeniging tot Beoefening van Overijs.

Veelzijdig en altijd in ontwikkeling
Jo Koster was ambitieus en wilde zich artistiek voortdurend blijven ontwikkelen. De bekende kunstpedagoog en schilder H.P. Bremmer werd haar mentor en bracht haar in contact met andere kunstenaars. Ze liet zich inspireren en experimenteerde met verschillende stijlen. Zo ontstond een Staphorster interieur in divisionistische stippeltechniek en schilderde ze dreigende paarse luchten boven korenvelden die doen denken aan Vincent van Gogh. Haar werk is kleurrijk en verrassend, en altijd in beweging. Meer dan 90 schilderijen en tekeningen laten zien hoe ze de wereld om haar heen vastlegde in dromerige, neo-impressionistische werken. En het mooiste? Veel van deze kunstwerken bevinden zich in particulier bezit en waren nog nooit eerder voor het grote publiek te zien. Museum Gouda, met zijn rijke traditie in landschapschilderkunst en de promotie van vrouwelijke kunstenaars, is dan ook de perfecte plek om haar werk in volle glorie te tonen.
Kunst voor iedereen
Museum Gouda laat het niet bij kijken alleen: bij de tentoonstelling hoort een speciaal publieksprogramma. Het Familiespoor nodigt jong en oud uit om samen op ontdekkingstocht te gaan door haar schilderijen. Instaprondleidingen nemen bezoekers mee in het levensverhaal van Koster, en er zijn speciale arrangementen voor mensen met Alzheimer. Extra bijzonder is het voelschilderij, ontwikkeld voor slechtzienden – een eerbetoon aan Jo Koster zelf, die op latere leeftijd te kampen kreeg met een oogziekte.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21 en het Cultuurfonds. Vanaf 19 april 2025 is ‘Jo Koster, kunstenaar’ te zien in Museum Gouda. Een tentoonstelling die niet alleen haar talent, maar ook haar moed en doorzettingsvermogen in de schijnwerpers zet.
Meer informatie www.museumgouda.nl