
Van gravin tot glasgraveerder: 6 eeuwen vrouwen in Museum Gouda
“Ze waren er altijd al. Maar nu vertellen we hún verhaal.”
De geschiedenisboeken staan vol met verhalen over koningen, generaals en ontdekkingsreizigers. Mannen, vooral. Maar waar waren de vrouwen? Nou, ze waren er. Ze trokken ten strijde, vernieuwden de kunstwereld, schreven, ontdekten en emancipeerden – ze kwamen alleen niet altijd in de spotlights. Dat verandert nu, want op 8 maart, Internationale Vrouwendag, presenteert Museum Gouda de tentoonstelling ‘Ongehoord – Verzamelde vrouwen’. Een ode aan vrouwen die hun eigen pad baanden, generatie na generatie. Dertig namen, zes eeuwen geschiedenis en één duidelijke boodschap: vrouwen hebben de wereld gevormd, net zo goed als mannen.
Een museum vol powervrouwen
Wat hebben een 15e-eeuwse gravin, een Goudse glasgraveerder en een hedendaagse spoken word-artiest met elkaar gemeen? Ze lieten zich door niets en niemand tegenhouden. Deze tentoonstelling brengt een unieke verzameling vrouwen samen: van de onverschrokken Jacoba van Beieren, die het opnam tegen de machtigste mannen van haar tijd, tot Maria Strick, een 17e-eeuwse schoonschrijver die van haar pen haar business maakte. Van Charley Toorop, de invloedrijke kunstenaar die zich nooit in een hokje liet stoppen, tot Johanna Breebaart, die haar kunst inzette voor vrouwenrechten in de 19e eeuw. En dan is er nog Rkia Majourhate, een hedendaagse Goudse die zich inzet voor vrouwen en jongeren in de stad.
Vrijgevochten & onvergetelijk
Eén verhaal uit de tentoonstelling springt eruit: dat van de zussen Constance en Péronne Arntzenius. Twee vrouwen die begin 20e eeuw het avontuur kozen boven een ‘netjes’ leventje. Terwijl hun tijdgenoten trouwden en huisvrouw werden, pakten zij hun koffers en reisden ze dwars door de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Ze verdienden hun geld als fotografen en zangeressen, filmden hun reizen en schreven hun eigen verhaal. Backpackers avant la lettre, in een tijd waarin dat voor vrouwen allesbehalve normaal was. Hun leven leest als een filmscript, en hun foto’s – nu te zien in de tentoonstelling – laten zien hoe vrijheid eruitziet.
Een dag vol inspiratie
Op 8 maart is er niet alleen een indrukwekkende expositie, maar ook een programma waarin vrouwen letterlijk en figuurlijk een stem krijgen:
🕰 Speedtour-rondleiding door conservator Jorien Soepboer – ontdek de verborgen geschiedenis van vrouwen in de collectie. (11.30 & 12.30 uur)
🎤 Spoken word door Asmae Amaddaou – woorden die binnenkomen, over vrouw-zijn en gehoord worden. (13.00 & 14.00 uur)
🎶 Live muziek door Laurens Moreno – een muzikale ode aan de zussen Arntzenius. (13.30 & 14.30 uur)
👩🎨 Eindelijk de aandacht die ze verdienen
De tentoonstelling is het resultaat van maandenlang speurwerk. Conservator Jorien Soepboer kreeg met een stipendium van het Cultuurfonds de kans om de vrouwelijke kant van de collectie van Museum Gouda te onderzoeken. Haar conclusie? “Zoveel vrouwen hebben een rol gespeeld in de geschiedenis, maar we kennen hun namen niet. Tijd om dat recht te zetten.”
Gratis te bezoeken op 8 maart!
Op Internationale Vrouwendag is Museum Gouda gratis toegankelijk