
IJsselstein – Museum IJsselstein (MIJ) is sinds 20 januari gesloten voor publiek: een grootscheepse verbouwing maakt het mogelijk meer ruimte te creëren voor tentoonstellingen, waarin de collectie een veel dynamischer rol speelt. Over een aantal maanden gaan we – geheel vernieuwd – weer open.
De komende maanden publiceren we elke maand een update van het bouwproces.
Bouwplaats update 1
Sinds we op 20 januari gestart zijn met verbouwen, is er al heel wat werk verzet (met grote dank aan onze fantastische vrijwilligers!). Het historische “Straatje” – van IJzertijd tot de 20e eeuw – is er helemaal uitgehaald. De objecten zijn netjes opgeborgen en de decors zijn afgebroken. Dat is enerzijds jammer natuurlijk, we waren er ook aan gehecht. Maar de opstelling stond inmiddels zo’n 25 jaar, hoog tijd voor vernieuwing. Ongelooflijk wat een ruimte er tevoorschijn komt: twee enorme, hoge lokalen. Zoveel mogelijkheden…

Kasteeltoren blijft open en de lessen gaan door
Het museum mag dan wel gesloten zijn, de kasteeltoren blijft gewoon geopend voor publiek. De lessen voor schoolkinderen gaan gewoon door – deels in diezelfde toren, deels in het Fulcotheater. Ook de lezingen van de MIJ Academie lopen door tijdens de verbouwing: die vinden plaats in Sportcafé Poortdijk, tegenover de Ontmoetingskerk.
Waarom vernieuwt MIJ?
Museum IJsselstein ondergaat vanaf januari 2025 een ingrijpende verbouwing. MIJ creëert meer tentoonstellingsoppervlak en zal ook de eigen collectie op een volledig nieuwe wijze gaan presenteren. De bezoekersreis en het aanspreken van emoties komen centraal te staan. MIJ benadrukt daarbij hoe verleden en heden in elkaar grijpen door hier en daar een voorwerp van vroeger te koppelen aan een hedendaags object: veertiende-eeuwse schandstenen aan Sarah van Sonsbeeck’s World Flag IJsselstein (2020), bijvoorbeeld. Voor bezoekers worden collectiestukken op deze wijze minder abstract – ze komen als het ware uit de vitrine en verbinden zich aan de belevingswereld van het museumpubliek.
Premisse
De nieuwe inrichting legt verbindingen tussen het heden, het verleden, de toekomst en mensen onderling. Het is een plek waar de mens centraal staat, met verhalen die je raken en aan het denken zetten. Dwars door alle tijden heen. Op een speelse, eigentijdse en toegankelijke manier.
Deze maand gaat de aannemer aan de slag om een nieuwe routing door het museum te creëren. Intussen zijn we als museumteam druk bezig met het samenstellen van een nieuwe collectiepresentatie. De vormgever van de ruimtes komt binnenkort met een definitief ontwerp voor de inrichting.

Hoe ziet MIJ er na de verbouwing uit?
Museum IJsselstein wil met haar tentoonstellingen en programmering het verleden van IJsselstein in hedendaags en persoonlijk perspectief plaatsen. Universele thema’s als hoop, houvast, troost en verzet vormen de rode draad. Door verschillende perspectieven aan te reiken en persoonlijke verhalen te vertellen, krijgen tentoongestelde objecten een nieuwe en actuele betekenis.
Het vernieuwde museum krijgt een thematische opzet. De vertellingen – objecten, verhalen en multimedia – raken direct aan universele thema’s, waardoor herkenning en begrip ontstaan. Verhalen worden ‘dicht op de huid’ en persoonlijk gepresenteerd. Zo worden grote thema’s uit verleden en heden voelbaar, word je als mens aangesproken, kun je je verplaatsen in de ander en snap je uiteindelijk beter waar jijzelf staat.
Geschiedenis geeft daarbij context aan het heden en aan je eigen perspectief, jouw plek in de samenleving, herkomst, opvattingen en de toekomst die we samen creëren.
Museum IJsselstein presenteert dit op een toegankelijke, laagdrempelige, frisse en eigentijdse manier. Daarvoor worden letterlijk muren doorgebroken en een nieuwe routing door het museum gecreëerd.
Op de hoogte blijven
Het museum deelt de komende tijd via social media, nieuwsbrieven, persberichten en natuurlijk op de website (die eveneens wordt vernieuwd gedurende de verbouwing van het museum) het proces en de voortgang.