Gouda – Het verhaal van Susanna, afkomstig uit de Bijbel, is een van die tijdloze vertellingen die kunstenaars door de eeuwen heen hebben geïnspireerd. Het is een krachtig verhaal over moed, onrecht en waarheid. Susanna, een mooie en vrome vrouw, wordt in haar eigen tuin belaagd door twee ouderlingen die haar chanteren: zij moet hun avances accepteren of zij zullen haar valselijk beschuldigen van overspel. Susanna weigert echter haar integriteit op te geven, zelfs als dat betekent dat ze haar leven op het spel zet.
Uiteindelijk wordt de waarheid onthuld, en rechtvaardigheid zegeviert. Dit thema van macht, manipulatie en de moed om te vechten voor wat juist is, heeft schilders zoals Rembrandt en Artemisia Gentileschi en beeldhouwers eeuwenlang geraakt. Het verhaal vindt ook in onze tijd nieuwe betekenis in discussies rondom macht en misbruik, zoals die naar voren kwamen in de Me Too-beweging. In Museum Gouda duikt de tentoonstelling “Susanna: Van Middeleeuwen tot Me Too” diep in deze fascinerende erfenis en wordt de relevantie van Susanna onderzocht.
Hoe hebben kunstenaars door de eeuwen heen dit verhaal vertaald in hun werk? En wat zegt het ons vandaag de dag? Waar zitten we eigenlijk naar te kijken? Deze tentoonstelling verbindt het verleden en het heden en nodigt ons uit om na te denken over vragen die nog altijd brandend actueel zijn.
Bekijk deze video waarin Femke Haijtema,. directeur Museum Gouda, ons meeneemt in de wereld van Susanna, waar kunst en maatschappelijke discussie hand in hand gaan.