Nog geen besluit over toekomst Evertshuis…

BODEGRAVEN – Het zoveelste bedrijf in het al jaren lopende drama rond de toekomst van het Evertshuis, waarvan de kosten als een molensteen op de gemeentebegroting drukken, leidde ook donderdagavond 21 november niet tot de laatste akte.

Integendeel: het raadsvoorstel van B en W waarover de commissie Samenleving zich boog, haalde de finish niet en strandde tijdens de vergadering in het gemeentehuis onder applaus en gejuich van massaal toegestroomde gebruikers van het cultuurcentrum, ‘vrienden van het Evertshuis’ en andere belangstellenden.

Nadat namens die vrienden een door ruim drieduizend inwoners van Bodegraven-Reeuwijk getekende petitie was overhandigd aan commissievoorzitter Merel van Dijk-Baak (GroenLinks), uitte CDA- woordvoerder Reinder van Meijeren als eerste zijn moeite met het voorstel, waarin hij een “kille en koude omgang” met belanghebbende maatschappelijke organisaties en hun leden zag, en een onjuiste aanpak: het plan om eerst de verkoop van het Turkenburgpand te regelen en pas daarna de herhuisvesting van betrokkenen. “Het college heeft iedereen overvallen met dit volstrekt verkeerde voorstel, zonder een grammetje zekerheid voor de gebruikers”. Die zekerheid was voor hem een harde voorwaarde om met B en W te kunnen meegaan in de verdere besluitvorming. Van Meijeren riep op tot samenwerking tussen alle partijen, waarin hij de sleutel zag om tot een beter resultaat te komen. Verder vroeg hij zich af hoe het college ervoor kan zorgen dat ‘Turkenburg’ behouden blijft. Extra kosten Vervolgens spraken woordvoerders van de andere fracties in de gemeenteraad deels in dezelfde geest. Monique Jonker (PvdA) had moeite met extra kosten voor huurders van ruimte in ‘Turkenburg’ na eventuele verhuizing. Hoe die kosten op te vangen, wilde zij van het college weten. Op tal van punten toont het voorstel van B en W gebreken, aldus Reinoud Doeschot (GroenLinks). Hij hoopte daarom dat het college de kans aangrijpt het voorstel terug te trekken. “Mocht dat niet gebeuren, dan komen wij met een beter voorstel”.

“Kom met een voorstel waar de hele raad achter kan staan”, was de oproep van Els Oliwkiewicz aan het college. SGP-er Jacob Biemond zou er geen probleem mee hebben het huidige voorstel pas in december of januari te behandelen. Tussenstap “Waarom doen we dit in vredesnaam”, verzuchtte Remco Tijssen (Beter Bodegraven-Reeuwijk/BBR). “Dit voorstel is een tussenstap naar sluiting van het Evertshuis”. Op het voorbeeld van Zwembad De Fuut in Reeuwijk zou men meer met vrijwilligers kunnen werken ter besparing van kosten.

Wethouder Cultuur Elly de Vries mocht nadenken over de vraag wat voor haar nodig zou zijn om te kijken naar een alternatief.

Gerrit-Jan Ankoné (VVD) vond dat bij verkoop van Turkenburg, mits haalbaar, de opbrengst daarvan ten goede moet komen aan cultuur, ook in andere kernen. De D66-fractie was bij monde van Bas Otting de meest uitgesproken voorstander van het voorstel, echter “met gemengde gevoelens”.

Tegen toonde zich Lou Harten (Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk). Zij bracht een reeks administratieve en juridische bezwaren naar voren en wees er – met Els Oliwkiewicz – fijntjes op dat het miljoenenlegaat van wijlen notaris E.J. Everts was bedoeld om in Bodegraven te worden besteed aan een ‘dorpshuis’, het huidige Evertshuis. Elke andere bestemming is daarmee volgens haar in strijd. Het raadsvoorstel als geheel noemde zij “niet besluitrijp”.

Motie
Na schorsing voor overleg tussen de fractievoorzitters trok een aangeslagen wethouder Elly de Vries (D66) namens B en W het raadsvoorstel over de toekomst van het Evertshuis terug, hiermee een confrontatie met de raadscommissie wijselijk voorkomend. In de raadsvergadering van woensdag 27 november zal naar verwachting worden bepaald welke kant het nu uit moet,

Foto’s en tekst: Willem IJdo

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp