Gouda – Op maandag 25 november 2024 zal de heer R. (Ronald) van der Wal in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing houden over de Goudse politie gedurende de Duitse bezetting. De lezing – die wordt georganiseerd door de historische vereniging Die Goude – begint om 20.00 u en is vrij toegankelijk.
Het beeld van de rol van de Nederlandse politie tijdens de Duitse bezetting is vaak negatief gekleurd. Agenten voerden de regels van het nieuwe bewind uit, hielpen mee aan de Jodenvervolging en werkten mee aan de opsporing van verzetslieden. Dat is niet onjuist: een deel van de politie voerde gewillig de maatregelen van de bezetter uit. In de discussie die na de oorlog ontstond over ‘goed’ en ‘fout’ neemt de politie een bijzondere plek in. Er wordt gesproken over de ‘zwarte politie’, wat wel aangeeft hoe er door veel mensen naar de rol van de politie wordt gekeken. Maar het verhaal van de bezetting kent ook een andere kant. De Duitse bezetting is een periode die zich voor de politie kenmerkt door morele dilemma’s, waarin veel politiemensen voor moeilijke en soms onmogelijke keuzes werden gesteld, met de voortdurende vraag hoe zij zich tegenover de bezetter en diens handlangers moesten opstellen. In deze lezing wordt ingegaan op die dilemma’s en op de keuzes die gemaakt werden. De lezing richt zich in het bijzonder op de geschiedenis van het Goudse politiekorps. Zij staat stil bij de verdeeldheid in het korps en laat zien hoe een deel van het korps gewillig meewerkte met de bezetter en hoe een ander deel – inclusief de oorspronkelijke leiding – zijn best deed om de Goudse bevolking te blijven dienen.
Ronald van der Wal is historicus: gepromoveerd op het onderwerp ‘De geschiedenis van de militaire bijstand’ (Boek: Of geweld zal worden gebruikt! Militaire bijstand bij de handhaving en het herstel van de openbare orde 1840-1920). Van der Wal schreef vervolgens een van de delen van ‘De geschiedenis van de Nederlandse politie’, te weten: ‘De vakorganisatie en het beroepsonderwijs’.