Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een diepgeworteld probleem en Nederland vormt hierop helaas geen uitzondering. Het onderwerp krijgt de laatste jaren meer aandacht door campagnes en bewustwordingsacties, maar toch blijft geweld tegen vrouwen een groot maatschappelijk probleem. De cijfers zijn zorgwekkend en wijzen op een onderliggend patroon dat vraagt om meer bewustwording, actie en verandering.
Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen in Nederland ooit in haar leven te maken krijgt met lichamelijk of seksueel geweld door een partner of ex-partner. Daarnaast hebben ongeveer 45% van de vrouwen in Nederland sinds hun vijftiende een vorm van fysiek of seksueel geweld meegemaakt, zo blijkt uit een rapport van het Europees Agentschap voor de Grondrechten. Dit zijn verontrustende cijfers die een schaduw werpen op het beeld van veiligheid in ons land.
Voorbeelden en Cijfers uit de Praktijk
In Nederland zijn de afgelopen jaren meerdere gevallen aan het licht gekomen van vrouwen die langdurig werden mishandeld door hun partner, vaak zonder dat hun omgeving het wist. Een bekend en tragisch voorbeeld is de moord op de 32-jarige Linda van der Giesen in 2015. Linda werd doodgeschoten door haar ex-partner op de parkeerplaats van het ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte. Deze zaak kwam des te harder aan omdat de politie op de hoogte was van de hoogoplopende conflicten tussen Linda en haar ex-partner, en ook wist dat hij een vuurwapen had aangeschaft. Linda had meerdere keren aangifte gedaan van bedreiging en stalking, maar hier was niets mee gedaan. Na haar dood moest de politie erkennen dat er ernstig was tekortgeschoten en werden er maatregelen genomen om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.
De zaak heeft tot belangrijke verbeteringen geleid in de aanpak van bedreigingen en het beschermen van slachtoffers, maar de impact van dergelijk geweld blijft groot. Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland en treft vooral vrouwen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft aan dat jaarlijks zo’n 200.000 mensen slachtoffer zijn van huiselijk geweld, waarvan het merendeel vrouwen betreft. Dit varieert van fysieke mishandeling tot emotioneel en economisch geweld.
Aanpak en Vooruitblik
Hoewel er diverse maatregelen zijn getroffen om geweld tegen vrouwen terug te dringen, is het probleem nog lang niet opgelost. De regering heeft onder andere het Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld geïntroduceerd, waarin diverse partijen samenwerken om dit probleem bij de kern aan te pakken. Daarnaast ondersteunen initiatieven zoals het Orange the World-campagne, die jaarlijks aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen, het publieke debat en zorgen ze voor bewustwording.
Het is duidelijk dat de aanpak van geweld tegen vrouwen niet alleen een zaak is voor justitie en politie, maar ook voor de samenleving als geheel. Meer bewustwording en steun vanuit de maatschappij, evenals een sterke preventieve aanpak, kunnen bijdragen aan een toekomst waarin vrouwen zich veiliger voelen en werkelijk beschermd zijn tegen geweld.
Orange the World: Een Avond Tegen Geweld Tegen Vrouwen
Op 28 november vindt een bijzondere avond plaats in het Evertshuis in Bodegraven in het kader van Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze campagne, die jaarlijks loopt van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag), brengt wereldwijd aandacht voor de impact van geweld op vrouwen en meisjes. Georganiseerd in samenwerking met serviceclub Inner Wheel Bodegraven biedt de avond een gevarieerd programma, met o.a. een paneldiscussie onder , optredens van koor Fabulous, en een indrukwekkende documentaire over Marielle de Geus die in 2001 op geweldadige wijze in Gouda om het leven werd gebracht.
Programma
De avond, waar ook mannen van harte welkom zijn, start met een opening door Anita Meerdink, vertegenwoordiger van Inner Wheel Nederland en actief betrokken bij Orange the World. Vervolgens wordt een documentaire vertoond over Mariëlla de Geus, een jonge vrouw uit Gouda die het slachtoffer werd van zinloos geweld. Het koor Fabulous zorgt voor een muzikaal intermezzo met nummers van iconische artiesten als Robbie Williams, ABBA, The Beatles, Coldplay en Billy Joel.
Na de pauze volgt een paneldiscussie onder leiding van Annemarie Visser. Diverse experts gaan in gesprek over belangrijke thema’s als preventie, opvang en bescherming van slachtoffers. Aan het panel nemen onder meer deel: wethouder Dirk Jan Knol, huisarts Kitty van den Nieuwenhuizen, familierechtadvocaat Marieke Hoogeveen, vertegenwoordigers van Veilig Thuis Eva Burgers en Elsbeth Kouwenhoven.
De avond wordt afgesloten met een laatste muzikaal optreden van Fabulous, waarmee een inspirerende en indringende avond tegen geweld tegen vrouwen tot een einde komt.
Datum en Tijd
Donderdag 28 november 2024 | 20.00 uur | Entree: € 11,00 incl. drankje