Gouden Kalf winnaar Ruben Smit vertelt over zijn werk

Alphen aan den Rijn – Natuurfotograaf en -filmer Ruben Smit komt op uitnodiging van fotoclub Alphoto op zondag 10 november in theater Parkvilla in Alphen aan den Rijn vertellen over zijn werk. Smit staat bekend om zijn adembenemende landschap- en natuurfotografie, die de pracht en diversiteit van de natuur op meesterlijke wijze vastlegt. Hij maakte ook gelauwerde natuurfilms als De Nieuwe Wildernis, waarvoor hij een Gouden Kalf en de Rembrandtprijs ontving.

Als fotograaf publiceert hij o.a. in National Geographic en won hij eerste prijzen bij de BBC Wildlife Photographer of the Year wedstrijd en bij de wedstrijd om de Europese Natuurfotograaf van het jaar. Smit publiceerde fotoboeken met titels als Verborgen Veluwe, De Nieuwe Wildernis en Perspectief zonder horizon. Hij maakte ook de documentaire natuurfilms WAD, Levende Natuur en Grutto. In deze producties, die op de televisie zijn uitgezonden, staat veelal het ecosysteem centraal en wordt op een verwonderende wijze een inhoudelijk verhaal verteld over de natuur.

Ruben Smit is gepromoveerd ecoloog aan de Wageningen Universiteit. Hij is bekend als tv-persoonlijkheid bij VARA’s Vroege Vogels en BuitenGewoon (tv.Gld) Hij vertelde over de natuur bij De Wereld Draait Door, PAUW en andere talkshows. Zijn stijl van fotograferen wordt algemeen erkend als vernieuwend, waarbij hij veel gebruik maakt van onscherpte en sfeer. Zijn ecologische en fotografische kennis gebruikt hij ook om columns en boeken te schrijven. In 2016 werd Ruben Smit uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz.

Over die successen vertelt Ruben Smit tijdens zijn fotolezing, maar vooral ook over hoe hij via fotografie zichzelf en de natuur opnieuw vond na geveld te zijn door de ziekte van lyme. Die ziekte trof hem als een mokerslag: migraineaanvallen, wazig zien, overgevoelig voor licht en geluid, oorsuizen etc. Na een half jaar het bed gehouden te hebben besloot hij om elke dag direct vanuit zijn huis een uur met een analoge middenformaat camera te gaan fotograferen. Het landschap werd persoonlijk voor hem in beelden en in woorden. Daar, vlak voor zijn voeten, leerde hij weer zien en vond hij een begin van herstel. In zijn vertelling toont Ruben Smit het verschil tussen kijken en zien. Aan de hand van foto en videofragmenten zoekt hij de essentie van het maken van beeld.

Na afloop van de fotolezing, die om 15.00 u begint, bestaat de mogelijkheid om (gesigneerde) fotoboeken in te zien en te kopen.

Het optreden van Ruben Smit past in het streven van Fotoclub Alphoto om, in samenwerking met Parkvilla, jaarlijks een Nederlandse topfotograaf voor te stellen aan een breed publiek. Ruben Smit is de achtste fotograaf die in dit kader over zijn werk komt vertellen. Sacha de Boer, voormalig fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, Ilvy Njiokiktjien, Klaas Jan van der Weij, Theo Bosboom, Eddy van Wessel en Govert de Roos gingen hem voor.

Kaarten kunnen online worden gekocht op: www.parkvilla.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp