Beethoven verrast Bodegraven

BODEGRAVEN – Wat een verrassing afgelopen zaterdag tijdens het door het Evertshuis georganiseerde Beethoven-in-Bodegraven concert in de Ontmoetingskerk: hij was er natuurlijk niet in levende lijve, maar zijn geest was voelbaar aanwezig met de uitvoering van Symfonie nr. 7 en Pianoconcert nr. 5—beide compositorische meesterwerken! Deze werken werden uitgevoerd door een 26-koppig orkest, speciaal samengesteld voor deze gelegenheid, en top-pianist Ramon van Engelenhoven, onder de bijzonder inspirerende leiding van dirigent Jan Laan. Voor de bezoekers uit Bodegraven een prachtig uitje dicht bij huis!

Het organiserende Evertshuis week voor dit nieuwe programma uit naar de tegenovergelegen Ontmoetingskerk, en dat bleek een goede keuze: er was voldoende ruimte voor de grote groep aanwezige liefhebbers en aantrekkelijke faciliteiten, waaronder beeldschermen waarop het virtuoze handenwerk van de pianist duidelijk te volgen was.

De Zevende Symfonie van Ludwig van Beethoven kwam binnen met levendige dansritmes, een van de meest aangrijpende treurmarsen (bekend uit de film The King’s Speech), een vitaal derde deel gebaseerd op een hymne van Oostenrijkse monniken en een vierde deel in de vorm van een sonate, vol melodische schoonheid en ritmische vindingrijkheid.

Het Vijfde Pianoconcert was ronduit indrukwekkend. Net als na de allereerste uitvoering op 28 november 1811, was ook het publiek in Bodegraven laaiend enthousiast. Ze werden hoe dan ook meegevoerd door het adembenemende spel van pianist Ramon van Engelenhoven, waarbij je op momenten een speld kon horen vallen, om vervolgens weer versteld te staan van zijn virtuoze en vingervlugge pianospel.

Ramon van Engelenhoven mag zeker terugkomen!

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp