Provincie Zuid-Holland wil het aantal rivierkreeften terugdringen

De provincie Zuid-Holland is samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een proef gestart, met als doel een aanpak te ontwikkelen waarmee het aantal Amerikaanse rivierkreeften in de Krimpenerwaard blijvend kan worden teruggebracht. Gedurende deze proef worden verschillende vangtuigen en technieken getest. Bij succes kan de aanpak ook in andere gebieden worden toegepast.

Gedeputeerde Arne Weverling (Water): “De Amerikaanse rivierkreeft zorgt voor grote problemen, waarmee onze doelen voor het verbeteren van de waterkwaliteit en natuur in gevaar komen. Ik ben dan ook blij dat we, met steun vanuit onze Provinciale Staten, aan de slag kunnen. Deze gezamenlijke proef moet belangrijke inzichten opleveren over welke aanpak efficiënt en effectief is. Het ministerie – dat verantwoordelijk is voor de aanpak van deze rivierkreeft – kan op basis van deze inzichten een vervolgaanpak ontwikkelen.”

Ontwikkelen structurele aanpak

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken richten zich met name op de negatieve impact van de rivierkreeft op de biodiversiteit en de watersystemen. Een perspectief over hoe het probleem opgelost kan worden ontbreekt. Zo is het onduidelijk welke inrichting van het watersysteem, bijvoorbeeld aanpassingen aan de bodem van sloten of aan de waterkant, de populatiegroei van rivierkreeften remt. Ook is er nog geen bewezen effectief vangmiddel ontwikkeld dat het probleem tegen aanvaardbare kosten snel en blijvend oplost.

Wat wel duidelijk is, is dat het met de huidige kennis, kunde en financiële middelen nu niet reëel is om de gehele rivierkreeftenpopulatie weg te nemen. Daarom zetten we met deze pilot in op wegvangen en daarnaast doen we ervaring op, zodat we tot een aanpak kunnen komen die ook in andere gebieden dan de Krimpenerwaard is in te zetten. Gelijktijdig werken we aan een overzicht van locaties waar de gevolgen en risico’s het grootst zijn.

Vervolg op eerdere pilot

In 2021 is de provincie samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een eerste gezamenlijke proef gestart in de Krimpenerwaard voor het wegvangen van de rivierkreeften. Na afloop van deze proef in 2023 bleef een gecoördineerde aanpak vanuit het Rijk uit. Om door te kunnen gaan met het afvangen van de rivierkreeften heeft Provinciale Staten in juli 2024 een bedrag van €200.000 vrijgemaakt. Op aandringen van voormalig gedeputeerde Jeannette Baljeu heeft LVVN begin september aanvullend €200.000 beschikbaar gesteld.

Gedeputeerde Potjer (Natuur): “Met de vrijgemaakte €400.000,- kan slechts een klein deel van de Krimpenerwaard bevist worden. Daarom worden de financiële middelen ditmaal niet ingezet op het drastisch wegvangen van de rivierkreeften met fuiken en korven, maar is de aanpak gericht op het zo efficiënt mogelijk beheersen van het probleem door verschillende vangtuigen en technieken te testen. Daarmee verschilt deze proef van de eerdere proeven.”

Rivierkreeft gevaar voor waterkwaliteit en biodiversiteit

Het aantal Amerikaanse rivierkreeften is explosief toegenomen en vormen daardoor een groot probleem in Zuid-Holland en de rest van Nederland. Deze rivierkreeften, die van nature niet in Nederland voorkomen, hebben een negatief effect op de biodiversiteit, het ecosysteem en de waterkwaliteit. De kreeft eet en vernielt bijvoorbeeld waterplanten. Dit heeft gevolgen voor dieren die van nature wel in onze wateren voorkomen en die afhankelijk zijn van deze planten. De restanten van de planten vormen bagger, dat slecht is voor de waterkwaliteit. Ook zijn de graafactiviteiten van deze diertjes een potentieel risico voor dijken en oevers.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp