Programma Zotte Zaterdag 2024 bekend

Gouda – Zaterdag 26 oktober vindt de 12e editie plaats van het jaarlijkse Middeleeuwse festival ZOTTE ZATERDAG, opnieuw georganiseerd door Cultuurhuis Garenspinnerij – De Kunstmachine. Het festivalprogramma is inmiddels bekend. Dit jaar heeft het festival een heuse primeur: voor het eerst zal het speciaal gecomponeerde ZOTTE ZATERDAGLIED door alle aanwezigen gezongen worden op de Markt als burgemeester Pieter Verhoeve, het kindercollege van Gouda en stadsdichter Jeffrey van Geenen op de trappen van het Stadhuis de Zotte Parade begroet.

Op deze eerste zaterdag van de herfstvakantie genieten alle Gouwenaars én talloze bezoekers van buiten de stad van zot vermaeck op straat; dé plek waar in de middeleeuwen alles gebeurde. Reizigers, marktkooplui, stadsomroepers, muzikanten en theatergroepen slaan hun kampementen op rondom de Sint-Jan, het Stadhuis, op de Markt en Achter de Waag.  

Zotte Parade en Zotte Zaterdaglied
Zotte Zaterdag start met de Zotte Parade vanaf Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfsingel. De route is dit jaar uitgebreid zodat nog meer mensen de parade kunnen zien.  Rond 12.30 uur komt de stoet aan op de Markt. Daar wordt voor het eerst het speciaal gecomponeerde ZOTTE ZATERDAGLIED gezongen. Het is een aanstekelijke compositie van Henk Stoeten op tekst van Peter Meijer die gemakkelijk meegezongen kan worden door iedereen, zot of niet.  

Straattheater en ambachtsmarkt
De hele Zotte Zaterdag klinkt overal middeleeuwse muziek en is er straattheater en middeleeuws vermaeck op straat. Er worden verschillende middeleeuwse kluchten opgevoerd met als thema Winterkou in de middeleeuwen. Ook zijn er onder meer vuurspuwers, narren, poppenspelers, verhalenvertellers, dichters, zwaardkunstenaars, marktkooplui en muzikanten. Men kan kennismaken met vier verschillende Erasmussen en hun moeder. Een bijzonder fotomoment is het enorme tableau vivant Achter de Kerk, met historische taferelen.  

Voor het eerst is de ambachtenmarkt behalve ín de Sint Jan ook helemaal rondom de kerk. Bezoek onder meer de mandenmaker, wolspinner, smid en doedelzakbouwer en geniet van de lekkere happen in samenwerking met de horecaondernemers aldaar.   

Zotte activiteiten om zelf aan mee te doen
Zotte Zaterdag is een middeleeuws festival met activiteiten voor jong en oud. Van een meet & greet met Erasmus tot workshops pottenbakken en kalligrafie, tot Erasmuswandelingen door de stad. Zotte Zaterdag sluit af met een spectaculaire middeleeuwse muzikale finale in de Sint-Jan, waar ook weer het Zotte Zaterdaglied uit volle borst meegezongen kan worden. En natuurlijk is er de hele dag overal volop eten ende drincken.

‘Zafe de date’
Zet nu Zotte Zaterdag alvast in je agenda. Zwerf rond, zie alle zottigheid en ontdek de zot in jezelf, geneer je niet, want zoals Erasmus ooit schreef: ‘Iedereen is, of hij wil of niet, een toonbeeld van zotheid.’ En het meest zotte van dit alles… het is gratis – zot!  

ZOTTE ZATERDAG – Middeleeuws festival in Gouda

Muziek, dans, ambachten, straattheater, activiteiten, eten ende drincken in de historische Goudse binnenstad
Zaterdag 26 oktober – 11.00 tot 17.00 uur
Gratis toegankelijk

Meer informatie en het programma is te vinden op: zottezaterdag.nl.

Zotte Zaterdag is een Ster-evenement van Gouda en wordt jaarlijks georganiseerd door Cultuurhuis Garenspinnerij – De Kunstmachine. Gouda viert Zotte Zaterdag als een ode aan Desiderius Erasmus en zijn tijdloze vrije gedachtegang. Zotte zaterdag 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, de Gemeente Gouda, GoudApot, Het Cultuurfonds, Rabobank, Markt Gouda en Albert Heijn, Filiaal Markt – Gouda.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp