Warm genot voor een Zot

Beleef Zotte Zaterdag in Museum Gouda!

Gouda – Op zaterdag 26 oktober komt de rijke, soms bizarre geschiedenis van Gouda weer tot leven tijdens Zotte Zaterdag in Museum Gouda. Tussen 13.00 en 16.00 uur kun je je opwarmen in het voormalige Gasthuis en meedoen met de gratis Zotte Rondleidingen, verzorgd door de eigenzinnige Museum Zotten. Dit evenement is een knipoog naar de historische rol van het Catharina Gasthuis en biedt een unieke kans om de Middeleeuwse gebruiken op een interactieve manier te ontdekken.

Wat is Zotte Zaterdag?
Zotte Zaterdag is een jaarlijks evenement in Gouda, dat in het teken staat van satire en spot. Deze traditie grijpt terug naar de tijd van de Middeleeuwen, toen zotten en narren een belangrijke rol speelden in het dagelijkse leven en in feesten. Gouda kent een rijke geschiedenis van zottenfeesten, waarin de rollen van maatschappij en kerk op ludieke wijze werden omgedraaid. Het was een gelegenheid voor de inwoners van de stad om de gevestigde orde op de hak te nemen, en om even ontsnapping te zoeken aan de strenge regels van het dagelijkse bestaan. Museum Gouda houdt deze traditie in stand met een speciale editie van Zotte Zaterdag in het historische Catharina Gasthuis.

Een kijkje in het verleden
Het Catharina Gasthuis in Gouda was in de Middeleeuwen een plek waar zieken, pelgrims, landlopers en reizigers op doortocht onderdak konden vinden. Vooral in de barre winters bood het gasthuis een veilige haven voor mensen zonder vaste verblijfplaats. Op zaterdag 26 oktober nemen de Museum Zotten je mee op een reis door deze tijd, waarbij ze vertellen over het reilen en zeilen in het gasthuis en de bijzondere rol die het speelde in het sociale leven van Gouda.

Wat kun je verwachten?
De Zotte Rondleidingen starten in de voormalige Gasthuiszaal, waar ooit landlopers werden opgevangen. Vandaaruit wandel je door de Gasthuisapotheek, waar geneeskrachtige kruiden en zalfjes werden bereid, en bezoek je de sfeervolle Gasthuiskapel. Als kers op de taart eindigt de rondleiding in de mysterieuze martelwerktuigenkelder, een plek die tot de verbeelding spreekt en de meest bizarre en gruwelijke aspecten van de Middeleeuwen onthult.

Praktische informatie
De rondleidingen zijn geschikt voor alle leeftijden en geheel gratis. Aanmelden kan tussen 13.00 en 16.00 uur in de museumtuin (Achter de Kerk 14). Van tevoren aanmelden is niet nodig: zodra er een groepje “zotten” klaarstaat, begint de rondleiding, die ongeveer een kwartier duurt. Na afloop kun je ervoor kiezen om het museum verder te verkennen. Hiervoor dien je een regulier ticket te kopen bij de entree van het museum.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp