Voorstel toekomst van het Evertshuis

Het Evertshuis zorgt al jaren voor discussie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Steeds komt het Evertshuis geld te kort. Die situatie kan niet blijven voortduren. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu een voorstel gedaan om orde op zaken stellen, zodat de bibliotheek en het theater voor Bodegraven-Reeuwijk behouden blijven.

Grote financiële tekorten

Het Evertshuis heeft grote financiële tekorten. De gemeente heeft het Evertshuis al een aantal keer geholpen. Maar het lukt niet om het Evertshuis in zijn huidige vorm te betalen met het geld dat daarvoor beschikbaar is. En de gemeente kan de subsidies niet blijven verhogen. Omdat er dan geen geld voor andere culturele activiteiten in de gemeente overblijft. Inmiddels lopen de tekorten van het Evertshuis zo hoog op dat de toekomst van het theater en de bibliotheek in gevaar komt.

Teleurstelling

In het afgelopen jaar heeft de gemeente samen met het Evertshuis gewerkt aan een plan om het Evertshuis toekomstbestendig te maken. Maar in september 2024 hebben alle betrokkenen helaas de conclusie moeten trekken dat het bedachte plan niet gaat werken. Ook wethouder Elly de Vries vindt dit jammer. “Ik had gehoopt dat het mogelijk was om van het Evertshuis een bruisende plek te maken, zoals de Chocoladefabriek in Gouda. Maar dat blijkt helaas niet mogelijk.”

Een kleiner Evertshuis

Er moet echter wel wat gebeuren. De huidige situatie kan niet blijven voortduren. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders nu voor om een deel van het Evertshuis te verkopen. De gedachte achter deze ingreep is: als de gemeente minder geld kwijt is aan het gebouw, blijft er meer geld over voor de activiteiten die op dit moment in het Evertshuis plaatsvinden. Het college hoopt dat de bibliotheek en het theater hierdoor weer een goede toekomst tegemoet gaan.

De gemeenteraad gaat het voorstel bespreken

De komende weken buigt de gemeenteraad zich over het voorstel van het college. De eerste bespreking van het voorstel vindt plaats op 21 november 2024. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college, gaat de gemeente op zoek naar een goede invulling van het te verkopen deel van het Evertshuis. Een van de mogelijkheden is dat in dit deel appartementen voor starters of ouderen komen.

Dit bericht betreft een ingezonden persbericht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp