Bodegraven – De voorzitter van Stichting Bij Everts, Cor de Raadt, heeft in een persbericht geschokt gereageerd op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders (B&W) om het Turkenburg-deel van het Evertshuis te verkopen. Volgens De Raadt is het beeld dat de gemeente schetst van de financiële situatie van het Evertshuis ronduit onjuist. “Sinds 2020 schrijven de stichtingen die het Evertshuis beheren zwarte cijfers en hebben we een positief vermogen opgebouwd,” aldus De Raadt. “We zijn in staat om een groot deel van de historische huurschuld af te lossen en hebben zelfs een reserve weten op te bouwen. Toch worden wij neergezet als een ‘bodemloze put’. Dit lijkt niets anders dan een poging om het Evertshuis koste wat het kost te verpatsten.”
De voorzitter benadrukt dat het voorgenomen besluit van B&W niet gebaseerd lijkt te zijn op een visie op kunst en cultuur, noch op de huidige financiële situatie van het Evertshuis. In plaats daarvan vermoedt hij dat het besluit voortkomt uit een vastgoedprobleem dat de gemeente probeert op te lossen door het gebouw te verkopen. Dit terwijl de gemeente, ook eigenaar van het pand, eerder zelf besloot het multifunctionele gebouw te verlaten, waardoor de basis voor een gezonde exploitatie werd ondermijnd.
Verlies van brede functie en ontmoetingsplek
De voorgestelde verkoop van het Turkenburg-gebouw zou een forse inkrimping betekenen van de maatschappelijke en culturele functies. Waar het Evertshuis nu nog fungeert als een centrale ontmoetingsplek met een breed scala aan culturele activiteiten, zou het na de verkoop gereduceerd worden tot een gebouw dat enkel ruimte biedt aan een bibliotheek en een theater. Ruim tien jaar geleden besloot de gemeenteraad nog om van het Evertshuis een multifunctioneel gebouw te maken. Gemeentelijke diensten, de bibliotheek, maatschappelijke organisaties en kunst- en cultuuractiviteiten werden hier samengebracht om een laagdrempelig dorpshuis te creëren. Dit initiatief groeide uit tot een dynamische ontmoetingsplek waar inwoners samenkomen voor een breed scala aan activiteiten, zoals theater, muzieklessen, schilderworkshops en diverse evenementen zoals de jaarlijkse boekenmarkt, het Streekfestival en het Korenfestival. De bibliotheek trekt jaarlijks veel bezoekers, fungeert als studie- en vergaderlocatie en heeft daarnaast ook vanuit de wet belangrijke maatschappelijke taken meegekregen die om voldoende ruimte vragen.
Oproep tot herbezinning: alternatief scenario
Stichting Bij Everts legt een alternatief scenario op tafel, waarin de gemeente en het Evertshuis gezamenlijk op zoek gaan naar alternatieve huurders voor de ruimten die de gemeente achterlaat. Daarnaast pleit de stichting ervoor dat de gemeente als eigenaar het onderhoud van het gebouw weer op zich neemt en werkt aan de verduurzaming van het pand. Volgens de stichting zou deze aanpak minder risicovol zijn dan het besluit tot verkoop. “Het verkoopproces is complex en kostbaar, met een ingewikkelde ontvlechting van de infrastructuur, zoals gas- en elektriciteitsleidingen. “Ga er maar vanuit dat dit jaren kan duren”, onderstreept de Raadt zijn ongeloof over de eenvoud die het College voorspiegelt. Bovendien moet er flink verbouwd worden om de functies van het theater, die nu nog in het Turkenburg-deel liggen, te verplaatsen naar het nieuwe gedeelte.”
De stichting vraagt zich dan ook af waar de financiële onderbouwing voor het voorstel van de gemeente blijft. “Het is onrealistisch om te suggereren dat eventuele opbrengsten uit de verkoop van stenen ten goede zullen komen aan de cultuursector,” aldus De Raadt.
Dringende Oproep aan de Gemeenteraad: Behoud het Evertshuis
Cor de Raadt besluit zijn betoog met een dringende oproep aan de gemeenteraad: “Laten we niet de historische vergissing begaan om onder druk van de financiële situatie Het Evertshuis en de maatschappelijke en culturele betekenis ervan op te offeren. Het is een unieke plek waar inwoners van alle leeftijden en achtergronden terecht kunnen om te genieten van cultuur, te vergaderen, muziek te maken, kunst te bewonderen, een kopje koffie te drinken en elkaar te ontmoeten. Jong en oud, arm of rijk, iedereen vindt zijn weg naar het Evertshuis. Laten we zuinig zijn op wat we nog hebben. We zijn het Kaasmuseum al kwijtgeraakt door beleidsfouten; laten we dit unieke dorpshuis niet hetzelfde lot laten ondergaan.”
Met deze oproep hoopt Stichting Bij Everts dat de gemeenteraad zal kiezen voor het behoud van het Evertshuis in zijn huidige vorm, als levendige ontmoetingsplek en culturele spil van Bodegraven-Reeuwijk.