Opnieuw geeft de binnenstad van Gouda een historische schat prijs: wethouder Thierry van Vugt heeft het Beerenhok in gebruik gesteld. Vlakbij adres Punt 11A kan iedereen nu 1 van de gerestaureerde volmolenduikers zien door een hardglazen deur en met hulp van verlichting. De duikers bevinden zich deels onder water en deels onder de monumentale binnenstad. Samen vertellen ze een bijzonder verhaal over het Gouda van de zeventiende eeuw.
Het Beerenhok is de ruimte boven 1 van de duikers waar alles te zien is. Waarom het Beerenhok heet, weet vooralsnog niemand. De 2 volmolenduikers bij de Hollandsche IJssel zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. Het laten zien van 1 van de duikers aan het publiek is het laatste deel van het project.“Zowel ondergronds als bovengronds bezit Gouda een ware pracht aan monumentaal erfgoed. Ik ben er trots op dat we nu ook dit deel van onze geschiedenis als waterstad voor het grote publiek zichtbaar hebben gemaakt”, aldus wethouder Thierry van Vugt die in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Goudse Gidsen Gilde, het Watergilde en de uitvoerend aannemer de opening verrichtte.
Vollen is van wol vilt maken
De duikers en de volmolens die er bovenop stonden, zijn begin 17e eeuw aan de Veerstal en Punt aangelegd. Zij waren belangrijk voor de Goudse economie, oorspronkelijk vooral voor de lakenindustrie. Er was bedrijvigheid nodig voor de werkgelegenheid en handel. Het stadsbestuur liet de molens bouwen en verpachtte ze aan bedrijven. De bedrijven deden aan ‘vollen’. Vollen is van wol vilt maken. In de duikers waren waterraderen gebouwd die werkten op getijdestroom en zo een as aandreven. Later zijn de molens gebruikt voor het malen van mout en het maken van papier, zeemleer en olie.
De duikers zijn nog steeds in gebruik om vers water vanuit de Hollandsche IJssel binnen te laten. Zo wordt het water in de binnenstad van Gouda ververst. Met het zichtbaar maken van de duiker aan de Punt zien geïnteresseerden opnieuw een belangrijk stukje stadsgeschiedenis, waar weinigen tot vandaag bij stilstonden, maar nog steeds belang bij hebben. Bij het Beerenhok wordt nog een bordje met QR-code geplaatst, die na het scannen een film vertoont over deze bijzondere Goudse geschiedenis.