Nieuw Talent bij Kunstcentrum De Firma

Mabel Ranselli – fotografie

Gouda – Vanaf vrijdag zijn bij Kunstcentrum De Firma, gelegen aan de Achterkerk 13 in Gouda, werken te zien van drie veelbelovende kunstenaars die dit jaar zijn afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Onder de titel ‘I am a grand person’ presenteren Tom Alon (schilderkunst), Mabel Ranselli (fotografie) en Nikki Vroom (beeldhouwkunst) hun unieke creaties. Deze expositie biedt een mooie kans om vroeg in de carrières van deze kunstenaars te ontdekken wat zij nu al in huis hebben.

Tom Alon (25, Amsterdam) is vooral geïnspireerd door haar naaste omgeving: vrienden, familie en woonruimte, het leven en stilleven. Terwijl ze deze observeert en schildert, volgt ze hun (en haar eigen) dagelijkse bewegingen. Ze gebruikt materialen die ze vindt – oud papier, houtsnippers, laminaatvloer – als ondergrond om op te schilderen. Door de interactie tussen het oude leven van het materiaal en het tweede leven in het atelier, waar het bedekt wordt met tekst en verf, ontstaan er nieuwe lagen. Met deze gelaagdheid in haar werk, die zich soms openbaart en zelfs verontrustende vragen oproept zonder duidelijke antwoorden, laat zij de kijker zelf de betekenis hiervan onderzoeken. Haar schilderijen balanceren op de grens tussen stilte en beweging, tussen expressie en abstractie.

Mabel Ranselli (1998, Genua, Italië), woont momenteel in Amsterdam en is een multidisciplinaire kunstenaar, die werkt met fotografie, schilderkunst en gemengd media. In haar werk onderzoekt Mabel thema’s als identiteit, dualiteit en perceptie. Droomlandschappen van een gefragmenteerde werkelijkheid bieden nieuwe perspectieven op vaste begrippen in een poging om het hiërarchische, gepolariseerde en vooraf gegeven systeem waarin wij symbolen, onderwerpen en gedrag interpreteren, te ontwrichten. Haar fotografie bestaat uit ‘tussenmomenten’; momenten en ruimtes laten sporen achter op het materiaal die nu slechts een suggestie zijn, maar ook een uitnodiging om ergens verder in te kijken, om er langer te blijven.

In deze tentoonstelling zien we haar werk ‘Bitter sun/Limerence’ (gelatine zilverdrukken op aluminium, verschillende afmetingen):
“A beam of light suddenly wrapping us.
As daunting as it might seem it warms us,
It shapes us, it fixes us in time.
Balance is a messy game of constant almost falling until you decide to take another step.”

Zij omschrijft haar werk als volgt: “Een irrationele oefening in het uitdagen van het idee van controle, zowel het nemen en het loslaten ervan, navigeren door tegenstellingen om erachter te komen of de ruimte ertussen bewoonbaar is of niet. Het definiëren en transformeren van mentale beelden, droomlandschappen en herinneringen, het opnieuw samenstellen van realiteiten en op zoek naar nieuwe betekenissen terwijl je nieuwe iconen maakt om ze vervolgens weer te vernietigen”.

Nikki Vroom (1999) is een Nederlandse kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Ze richt zich vooral op sculpturen. De sculpturen hebben mensachtige trekken en zijn groot en robuust. Spelen met hybriditeit en morphing om nieuwe Nikki’s te creëren, die naast de echte bestaan ​​of hun eigen realiteit hebben.  De beelden hebben lange armen en gigantische vuisten en brengen veerkracht en vastberadenheid over. De overdreven gelaatstrekken, het niet gespierde lichaam en de ietwat ongemakkelijke machtshouding kunnen worden gezien als een cynisch commentaar op de heroïsche en goddelijke idealen die Griekse sculpturen vertegenwoordigen. Voor haar betekent dit het herwinnen van de kracht van mijn handen en polsen nadat zij deze meer dan een jaar kwijt was vanwege CTS.

De opening van de expositie is op vrijdag 20 september om 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur).

Meer informatie De Firma

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp