Lang Leve de nieuwe Kaaskoningin

Bodegraven – Het is feest in Bodegraven! Naast de bruisende Najaarsmarkt vol activiteiten, vieren de inwoners ook de kroning van hun nieuwe Kaaskoningin. Dit jaar valt de eer te beurt aan Loes de Graaf-van Veen (36), een vrouw die het kaasambacht door en door kent. Geboren en getogen op de boerderij van haar ouders, ademt Loes het boerenleven. Tegenwoordig runt ze samen met haar man Adriaan de succesvolle Kaasboerderij De Graaf op de Buitenkerk, waar ze met hun familie heerlijke boerenkaas en streekproducten produceren. Haar kennis van het kaasmaken, die ze van jongs af aan heeft opgedaan, maakt haar de perfecte ambassadrice voor het belangrijkste product van Bodegraven: kaas.

Een goed bewaard geheim
De verkiezing van de Kaaskoningin is elk jaar een goed bewaard geheim. Slechts twee leden van de Evenementen Commissie Bodegraven (ECB) en een select gezelschap, waaronder de kleermaker en kapper, zijn op de hoogte van wie de nieuwe koningin wordt. Dit jaar viel de keuze op Loes, vanwege haar diepe verbondenheid met het kaasambacht, een cruciale vereiste voor de titel. Ze zal tijdens de festiviteiten worden bijgestaan door twee hofdames: Mariëlle Hakkenberg (43) en Megan van den Berg (21). Hoewel de hofdames geen directe banden met de kaasindustrie hoeven te hebben, delen ze beiden een sterke band met Bodegraven en een groot hart voor hun gemeenschap.

Een erfgoed dat springlevend blijft
De rol van Kaaskoningin bestaat sinds 1952 en werd in het leven geroepen om Bodegraven te promoten als kaasdorp. Hoewel de wekelijkse kaasmarkt in 2001 werd afgeschaft, blijft de kaastraditie springlevend tijdens de Najaarsmarkt. Deze driedaagse markt is de moderne opvolger van de eeuwenoude kaasmarkt en gaat nog steeds van start met een professionele kaaskeuring, waarbij lokale producten centraal staan. Sinds 2006 ligt de verantwoordelijkheid voor het kiezen van de Kaaskoningin bij de ECB, nadat de gemeente zich terugtrok uit de organisatie van evenementen.

Ondanks de veranderingen blijft de Kaaskoningin een symbool verbondenheid met de rijke kaasgeschiedenis van Bodegraven. Loes, met haar diepe wortels in het boerenleven, zet deze traditie dan ook samen met haar hofdames met volle overtuiging voort. Tijdens de Najaarsmarkt zal ze diverse evenementen bijwonen, waaronder een bezoek aan het bejaardencentrum en de populaire ringsteekwedstrijden, altijd begeleid door een ceremoniemeester die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp