Open Monumentendag Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk – Het comité Open Monumentendag Bodegraven-Reeuwijk organiseert de Open Monumentendag op 14 september 2024 in de dorpen en gemeenschappen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De Open Monumentendag zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Dit jaar hebben wij weer een zo gevarieerd mogelijk aanbod samengesteld, bestaande uit te bezoeken monumenten en leuke activiteiten die we, waar mogelijk laten aansluiten op het landelijke thema. Ook voor kinderen zijn er activiteiten die leuk of spannend zijn om te doen en ze steken er al spelenderwijs toch iets van op!

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een bijzonder diverse gemeente met een rijke geschiedenis. Zo vind je bijvoorbeeld in het omringende landschap het verhaal van ‘droge voeten houden’ en ‘natte voeten krijgen’; dat gaat over onze molens die de polders droogmalen en over de Reeuwijkse plassen, water dat na het winnen van turf ontstond. Verder vertelt de bebouwing in het weidegebied het verhaal van boerenkaas; een groot aantal kaasboerderijen in het Groene Hart liggen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In de dorpskern Bodegraven vind je ook nog meerdere kaaspakhuizen. Een aantal is nog steeds als zodanig in gebruik! En als schakel tussen heden en verleden is er nog elk jaar de ‘Najaarsmarkt’ met de verkiezing van een echte kaaskoningin!

Onze gemeente vertelt ook over belangrijke mijlpalen in de Nederlandse geschiedenis. Over ca. 2000 jaar geleden, toen de Oude Rijn de noordelijke grens van het Romeinse rijk markeerde en er op de zuidoever een klein Castellum stond. En over het rampjaar 1672, toen Franse legertroepen moordend en brandstichtend Bodegraven bijna met de grond gelijk maakten.

Het programma is te vinden op deze website Bodegraven-Reeuwijk – Open Monumentendag

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp