Bodegraven -Belofte maakt schuld en een politieke belofte duurt zolang deze de moeite waard is. Het plaatsen van Kaaskoningin Lien, als symbool voor het immaterieel cultureel erfgoed waar de Kaaskoningin in Bodegraven voor staat, heeft letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde gehad. Maar ze staat er nu, tot grote opluchting van wethouder Elly de Vries, die cultuur in haar portefeuille heeft. Het is haar gelukt om de belofte “Lien staat op haar plek nog voor de volgende Najaarsmarkt” waar te maken. Maandag 9 september aanstaande vindt de feestelijke onthulling plaats op het Raadhuisplein in Bodegraven.
Het lijkt eenvoudiger dan het is om een betonnen replica van het Goudse Kaasmeisje een plek te geven in de openbare ruimte. Er gingen tal van gesprekken en overeenkomsten aan vooraf. Het beeld moest worden goedgekeurd en er moest een geschikte locatie worden gevonden. Daarnaast moest worden bepaald wie eigenaar is of wordt en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. Uit de ervaring in Gouda bleek bovendien dat Lien een stevige fundering nodig heeft. Hoewel het een betonnen zwaargewicht is, kan Lien door vandalen worden omgestoten als ze niet goed verankerd is.
Lien is een van de 52 betonnen replica’s die tijdens de viering van “Gouda 750 jaar stadsrechten” beschikbaar werden gesteld voor organisaties en inwoners van Gouda om feestelijk te versieren. De Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk greep de kans om na afloop een van deze beelden naar het Kaasdorp te halen en haar een kleurrijke make-over te geven.
“Helaas wordt met de sluiting van het Kaasmuseum steeds minder zichtbaar van de rijke kaashandel en de lokale historie in Bodegraven,” zegt Marry Buiks, een van de initiatiefnemers en bestuurslid van de Culturele Commissie. Voorzitter Hans van Bochove vult aan: “Hoe leuk is het om van het Goudse Kaasmeisje een echte Bodegraafse Kaaskoningin te maken!”
Samen met kunstenaar Annemiek van Brakel ging Marry, zelf glaskunstenaar, aan de slag. Ook wethouder Elly de Vries is enthousiast over het resultaat: “Bestuurlijke molens draaien soms trager dan men zou willen, maar het is gelukt en dat is wat telt. Project Lien is geslaagd en laat zien hoe samenwerking mooie culturele projecten in onze gemeente mogelijk maakt.”
Binnenkort heeft Bodegraven er dus een nieuw icoon bij om trots op te zijn.