Vakantie voorbij? Zo geef je je tuin in een handomdraai weer allure

Na een heerlijke vakantie kom je thuis en zie je dat je tuin wat aandacht nodig heeft. Geen zorgen! Met een paar slimme stappen krijg je je groene oase weer snel op orde, zonder meteen uren in de weer te zijn.

Hier zijn enkele snelle tips om je tuin weer te laten stralen

Start met het schoonmaken en aanvegen van de terrassen en paden. Dit oogt meteen een stuk beter, vooral op de plekken die je vaak ziet vanuit je huis of waar je regelmatig loopt. Een schoon terras en uitnodigende paden maken je tuin meteen een stuk aantrekkelijker.

Maaien van het gras is een snelle manier om je tuin weer in balans te brengen. Niets geeft je tuin sneller een verzorgde uitstraling zoals een net gemaaid gazon. Vergeet ook niet om meteen de spinnenwebben te verwijderen die zich hebben verzameld rond je ramen en deuren tijdens je afwezigheid. Dit kleine klusje maakt een groot verschil in hoe verfrist alles meteen aanvoelt.

Geef ook de hagen een goede snoeibeurt. Nu de langste dag achter de rug is, groeien de hagen minder snel, waardoor ze gemakkelijker te onderhouden zijn. Een nette haag zorgt direct voor een opgefrist uiterlijk.

Snoeien

Wist je dat je je vlinderstruiken nu ook nog kunt snoeien? Deze prachtige struiken, vol met bloemen die vlinders aantrekken, kunnen na de bloei wat uit de hand lopen. Ook de uitgebloeide pluimen kunnen er wat dor en saai uitzien. Snoei de struik gerust terug tot ongeveer twee derde van de hoogte en verwijder de uitgebloeide pluimen. Grote kans dat hij nog een tweede bloei geeft in augustus en september, wat weer een feest van kleur en leven oplevert en de bijen en vlinders zullen je er dankbaar voor zijn.

Dit geldt ook voor de blauweregen. Deze enthousiaste klimmer heeft in juli vaak veel uitlopers ontwikkeld. Knip deze uitlopers terug tot ongeveer 40 à 50 cm van de hoofdtak en deze prachtige plant kan je nog een keer verrassen met een tweede bloei. Snoei deze niet té ver terug, dat doen we pas als de plant in rust is van november tot maart.

Heb je potten met eenjarigen op je terras staan die nu echt wel over de top zijn of die wat te weinig water hebben gekregen? Vul je potten weer bij en overweeg om er deze keer vaste planten in te zetten. Veel vaste planten zijn nu voordelig geprijsd bij tuincentra, en je kunt ze op een leuke manier combineren om je terras in de nazomer vrolijk te houden. Voeg een siergras toe, zoals Lampenpoetsersgras of Ponytails, voor een natuurlijk effect en mooie silhouetten in de wintermaanden.

Vaste planten

Vaste planten zullen in de herfst en de winter boven de grond afsterven, maar zullen – zeker met af en toe wat water in het voorjaar – weer opnieuw uitlopen. Zo heb je weer snel kleur en fleur in je potten zodra de eerste voorjaarsdagen zich aandienen en er nog geen eenjarigen beschikbaar zijn.

Vergeet niet om onkruid te verwijderen dat zich misschien heeft verspreid tijdens je vakantie. Trek het onkruid uit tussen de planten in de borders om de tuin weer een frisse uitstraling te geven. Geef alle planten een goede waterbeurt, vooral als het droog is geweest. Je potplanten en hangmanden hebben ook wat extra vocht nodig.

Maak ten slotte je tuinmeubilair schoon. Een schoon zitgedeelte nodigt meteen uit om van je tuin te genieten.

Met deze eenvoudige stappen zie je snel resultaat, wat je een geweldige boost geeft om de rest van je tuin aan te pakken. Zo kun je direct weer genieten van je buitenruimte, zonder je overweldigd te voelen door het werk dat op je wacht.

Dat het in de nazomer nog behoorlijk warm kan zijn in Nederland hebben we de afgelopen dagen aan den lijve ondervonden. Om die reden nog wat tips voor de tuin tijdens de warme nazomerdagen.

Tijdens warme dagen is het belangrijk om je tuin goed te verzorgen zonder dat je planten en gras overbelast raken. Hier wat tip:

Geef slim water

Water geven is essentieel, maar doe dit slim. Geef je planten vroeg in de ochtend of later in de avond water, wanneer de temperaturen lager zijn en de zon minder fel is. Dit voorkomt dat het water te snel verdampt en zorgt ervoor dat de planten het vocht beter kunnen opnemen. Gebruik bij voorkeur regenwater, dat is beter voor de planten en milieuvriendelijker. Als je potplanten hebt, zet ze tijdens de heetste uren van de dag in de schaduw om uitdroging te voorkomen. En vergeet niet om je gras een beetje langer te laten groeien; het biedt zo meer schaduw aan de wortels en houdt de bodem koeler.

Met deze aanpak houd je je tuin gezond en groen, zelfs tijdens een hittegolf!

Laten we hopen op een prachtige nazomer waarin je volop kunt genieten van het buitenleven. Zie je het al voor je? Lekker ontspannen in je tuin, omringd door bloeiende planten en uitnodigende paden, terwijl de natuur zijn magie een plek waar je met plezier tijd doorbrengt!

Over Angèlique

Angèlique ten Kate is oprichtster en eigenaar van Mijn Groene Hart, een professioneel tuinontwerpbedrijf, en woont samen met haar gezin midden in het plassengebied in Reeuwijk-brug. Angèlique groeide op in een klein Zuid-Hollands dorp waar haar liefde voor de natuur ontstond. Na een lange carrière in de financiële sector bracht een verhuizing naar Reeuwijk en een groeiend bewustzijn over haar gezondheid een keerpunt in haar leven.

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp