ChristenUnie verkent nieuwe natuur

Bodegraven-Reeuwijk – Bestuur en fractie van de ChristenUnie hebben een veldbezoek gebracht aan de Bovenlanden bij de Nieuwkoopse Plassen, een deel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). De bedoeling was om te ontdekken of het aanleggen van de verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden door agrarisch gebied in Bodegraven-Noord belangrijk is en wat de effecten voor agrarisch natuurbeheer zijn.

Onder leiding van een ecoloog en een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten werd een voor het publiek niet toegankelijk deel in de polder Bovenlanden ten noorden van Bodegraven-Reeuwijk bezocht.

We bevonden ons op een groot stuk afgeplagd laagveengebied. De natuur krijgt hier de gelegenheid om zich te herstellen naar de staat waarin de polders zich van oorsprong bevonden. Door het afplaggen ontstaat een rijker bodemleven, rijkere en meer biodiverse vegetatie, met als gevolg ook meer vogels, dieren en insecten. Door de verhoging van het waterpeil in combinatie met een grotere biodiversiteit wordt bodemdaling voorkomen.

Met het oog op biodiversiteit en waterkwaliteit wordt de huidige staat van de natuur in ons land in Europees verband als slecht beoordeeld. Daarom is in de afgelopen decennia besloten om de zgn. ecologische hoofdstructuur aan te leggen. Onderdeel hiervan is dit soort overgangszones met oorspronkelijke natuur.

Om de natuur de ruimte te geven is het belangrijk om overgangsgebieden tussen beschermde natuurgebieden aan te leggen. Hiervoor is transformatie van een klein deel van het huidige agrarische areaal al voldoende.

Dit hoeft geen bedreiging te zijn voor de agrarisch bedrijfsvoering. Sterker nog het één kan het ander juist versterken en verrijken. De boodschap is duidelijk: natuurherstel heeft momenteel een hogere prioriteit voor mens en dier dan steeds hogere opbrengsten en steeds meer economische rentabiliteit. Natuurmonumenten probeert dit alles te realiseren in zo goed mogelijk overleg met alle betrokkenen om zo tot overeenstemming te komen hierover.

Dit werkbezoek maakte (opnieuw) de noodzaak duidelijk om ook binnen dit aandachtsveld een barrière op te werpen tegen de steeds verdergaande achteruitgang van de soortenrijkdom in ons land.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp