Ecologisch maaibeheer

Bodegraven-Reeuwijk – Wist u dat de gemeente op steeds meer locaties ecologisch maaibeheer toepast voor meer bloemen en insecten? De bijgaande foto van de Molendijk in Waarder laat zien hoe dat eruit kan zien. Niet al het gras is gemaaid. De oever, de middenstrook en de golvende strook langs het trottoir worden allemaal op verschillende momenten gemaaid. Het kan er wat onverzorgd uitzien, daarom wat uitleg.

Cyclisch maaibeheer betekent dat we het groen af en toe lekker laten groeien. De gemeente doet dit op plekken waar het kan. Op kansrijke locaties voor meer bloemen, waar de (verkeers)veiligheid het toelaat. Wekelijkse maaibeurten waarbij alles wordt weggemaaid, zorgen namelijk voor gras zonder bloemen.

Af en toe maaien we wel, om te voorkomen dat planten verstikt raken en kruiden en bloemen dan geen kans krijgen. Meestal dus gefaseerd, waarbij een deel van het groen blijft staan. Je krijgt zo verschillende hoogtes en stukjes met een verschillende hoeveelheid zon en verschillende temperaturen. Dit zorgt voor heel veel variatie in een klein gebied. Dat is weer goed voor vlinders, bijen, vogels, zoogdieren en amfibieën.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp