Meer subsidie voor regionale culturele instellingen

54 instellingen buiten de Randstad opgenomen in Culturele Basisinfrastructuur 2025-2028

Den Haag, 3 juli 2024 – De komende vier jaar gaat er aanzienlijk meer subsidie naar regionale culturele instellingen. Dit blijkt uit het recente advies van de Raad voor Cultuur aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar liefst 54 culturele instellingen buiten de Randstad krijgen een plek in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS), waarmee de subsidieverlening voor de periode 2025-2028 wordt vastgesteld.

In totaal is er jaarlijks 250 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. Deze subsidie stelt culturele instellingen in staat om vanaf 2025 talrijke voorstellingen, concerten, festivals en tentoonstellingen te organiseren.

Versmelting van kunstvormen en fair practice

Een opvallende trend in de aanvragen is de versmelting van verschillende kunstvormen. Instellingen combineren bijvoorbeeld proza met muziek en dans, wat leidt tot een breder interdisciplinair aanbod. Daarnaast is er meer aandacht voor fair practice binnen de culturele sector.

Uitbreiding buiten de Randstad

Van de 115 positief beoordeelde aanvragen zijn er meer dan vijftig afkomstig uit de regio’s buiten de Randstad. Dit omvat ook twaalf nieuwkomers in de BIS, waaronder festival Explore the North in Friesland en jeugdpodiumkunsten De Horde in Gelderland. De verdeling van subsidies is hiermee eerlijker geworden, een ontwikkeling waar de Raad voor Cultuur al langer voor pleit.

Beoordeling en advies

De Raad voor Cultuur heeft de subsidieaanvragen zorgvuldig beoordeeld op basis van artistieke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid, bedrijfsmatige gezondheid en geografische spreiding. Zeventien beoordelingscommissies, bestaande uit meer dan honderd externe deskundigen, hebben de 181 aanvragen geëvalueerd. De definitieve beoordeling en adviezen zijn de verantwoordelijkheid van de raad.

Op Prinsjesdag zal de minister bekendmaken welke instellingen op basis van dit advies subsidie ontvangen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp