Hospital Reeuwijk

Wist je dat je vroeger ziekenhuizen had in Reeuwijk. Natuurlijk waren het meer ziekenzaaltjes dat de grote ziekenhuizen die we tegenwoordig kennen, maar toch. Het heeft trouwens alles te maken met de Wet tot voorziening tegen besmettelijke ziekten die in 1872 in in werking trad. Regelgeving die ook het rustige Reeuwijk niet onberoerd liet. De verplichting voor gemeenten om faciliteiten te hebben voor de afzondering en verpleging van besmettelijke zieken, zoals vastgelegd in artikel 7, vormde het startschot voor een bescheiden maar betekenisvolle geschiedenis van ziekenhuizen in het dorp.

Het eerste ziekenhuis van Reeuwijk, gevestigd aan de Nieuwdorperweg 46 in Reeuwijk-Dorp, opende zijn deuren in 1873. Een eenvoudig zaaltje, opgericht na de aanschaf van benodigde bedden en desinfectiemateriaal, diende als eerste toevluchtsoord voor de zieken uit de gemeenschap. In 1882 verhuisde het ziekenhuis naar een nieuwe locatie aan de Zoutmansweg 5-7 in Reeuwijk-Brug, nadat het gebrek aan ruimte en privacy problematisch bleek. De Raad besloot het oude gebouw te verkopen en een nieuwe woning met een kleine ziekenzaal te bouwen, gefinancierd door lokale aanbestedingen en leningen.


Het derde ziekenhuis, gelegen aan de Raadhuisweg 55, werd in 1887 in gebruik genomen en zou tot 1927 dienen. Ditmaal was er meer ruimte en comfort, hoewel structurele problemen zoals verzakkingen de aandacht van het bestuur vereisten. Herstelwerkzaamheden en uitbreidingen volgden, gefinancierd door zorgvuldige begrotingen en soms onvoorziene uitgaven.

Het laatste hoofdstuk van de ziekenhuisgeschiedenis van Reeuwijk speelde zich af aan de Raadhuisweg 49, waar in 1926 een moderner ziekenhuis werd gebouwd onder leiding van gemeenteopzichter Heemskerk. Dit ziekenhuis, met ruimte voor een mortuarium, voldoet aan alle hedendaagse normen van die tijd. Het zou dienst doen tot 1960, toen het werd omgevormd tot een Groene Kruisgebouw.

Gedurende de jaren veranderde de functie van deze panden van strikte ziekenverpleging naar multifunctionele gemeenschapscentra. Zo werd het ziekenhuis aan de Raadhuisweg 49 in de loop der jaren ook een consultatiebureau voor zuigelingen, een voorbeeld van adaptatie aan veranderende maatschappelijke behoeften.

Uiteindelijk verdwenen ook het laatste ziekenhuis uit Reeuwijk, maar wat ooit begon als een bescheiden ziekenzaal op het dorp groeide uiteindelijk uit tot een essentieel onderdeel van het lokale sociale en medische landschap in ons land.

De tekst is een samenvatting van het artikel Reeuwijk had ooit een ziekenhuis | Streekmuseum Reeuwijk, geschreven door Cornelis Hagen

Niet in Reeuwijk, maar een van de grotere ziekenhuizen in de regio: het St. Catharinagasthuis aan de Oosthaven in Gouda. Foto SAMH Gouda

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp