Groene vingers

Welkom bij de nieuwe column van Angèlique ten Kate, oprichtster van Mijn Groene Hart. Een professioneel tuinontwerpbedrijf gelegen midden in het plassengebied van Reeuwijk. Angèlique groeide op in een klein Zuid-Hollands dorp waar haar liefde voor de natuur ontstond. Na een lange carrière in de financiële sector bracht een verhuizing naar Reeuwijk en een groeiend bewustzijn over haar gezondheid een keerpunt in haar leven.

Dit leidde tot de oprichting van Mijn Groene Hart, waar haar passie voor de natuur nu centraal staat. In de column deelt Angèlique haar perspectief op tuinen en een levensstijl geworteld in de kracht van de natuur, geïnspireerd door persoonlijke uitdagingen en de zoektocht naar balans.

Hallo, ik ben Angèlique ten Kate en ik ben verheugd om hier voor Editie Groene Hart te schrijven over mijn grote passie: natuur in de tuin. Laat me mezelf even kort voorstellen: mijn liefde voor de natuur begon in mijn kindertijd, tijdens eindeloze avonturen in de weilanden en boomgaarden van de Zuid-Hollandse polders. Deze vroege ervaringen vormen nog altijd de kern van mijn volwassen leven, waarin de natuur een centrale rol speelt.

Al 33 jaar koester ik mijn passie voor alles wat met natuur en tuinen te maken heeft, waarvan de laatste 8 jaar ook beroepshalve. Sindsdien ben ik dagelijks te vinden in mijn eigen tuin of die van anderen. Gepassioneerd en altijd op zoek naar de balans tussen onze drang naar controle en perfectionisme in de tuin en de kracht van de natuur. 

Ook voor mij is dat een uitdaging. De ene dag omarm ik de chaos en laat ik de natuur haar gang gaan, genietend van de schoonheid van het Groene Hart. Op andere dagen stap ik vastberaden de tuin in, gewapend met regenjas, kaplaarzen, handschoenen, schoffel en hark, met maar één doel voor ogen: orde scheppen in mijn tuin. Het is een delicate balans, en gaandeweg leer je die balans meer te herkennen én te waarderen. 

Ik ontdek steeds meer over natuurlijke plantencombinaties, moestuinen, het aanpakken van slakkenplagen en het aantrekken van vlinders, bijen en vogels. Het belang van een gezonde bodem en het creëren van een natuurlijk evenwicht in je tuin staan voor mij ook bovenaan de lijst. Het idee achter deze column is simpel: ik deel graag mijn kennis over de natuur en tuinen en geef tips die je direct kunt toepassen op wat er nu speelt in je tuin.

Recentelijk was het bijvoorbeeld een uitdaging met al die regen, het koude voorjaar en de vele slakken in onze tuin. Maar nu de zomer er ineens is en alles, dus ook het onkruid, uit de grond schiet, gebruik ik verschillende methoden om alles zoveel mogelijk in het gareel te houden. Dicht beplanten en mulchen zijn daarbij mijn geheime wapens: zwarte grond onbedekt laten is anno 2024 echt uit de tijd, dus ik zet mijn tuin helemaal vol met vaste planten. Een dikke laag mulch in de border houdt het vocht vast en beperkt de onkruidgroei.

Regelmatig onkruid weghalen, slimme bodembedekkers kiezen of die al aanwezig zijn hun gang laten gaan, helpen mij mijn tuin gezond en mooi te houden. In het verleden haalde ik bijvoorbeeld het bosaardbeitje weg in de borders, maar wist je dat dit plantje de groei van de woekerende haagwinde, ook wel bekend als ‘het pispotje’ of ‘het wurgertje’, tegengaat? Sinds ik dit weet laat ik dit leuke plantje gewoon zijn gang gaan in de vaste plantenborders. Het werkt heel goed en de vogels zijn er dol op. Bovendien zijn de aardbeitjes voor ons ook eetbaar, niet superzoet zoals de gewone aardbei, maar volgens de laatste berichtgeving wel een superfood vol met vitamine C. Ze zien er bovendien heel vrolijk uit op je bord bij een salade of iets anders.

In mijn moestuin is mulchen echt een must, maar ook in de siertuin kun je er veel mee doen. Het hangt een beetje af van wat je mooi vindt, wat je hebt en wat je tuin nodig heeft, zoals vochtbehoud, bodemgezondheid of onkruidbestrijding. Ik gebruik een mix van alles: compost voor voeding, grasresten voor vochtbehoud, en houtsnippers voor een langdurige verbetering van de bodem. Stro is goed om de temperatuur te regelen, maar je moet wel rekening houden met slakken, die gaan ertussen zitten als je niet oplet. Karton en kranten werken ook goed tegen onkruid.

Tot zover mijn eerste column. Ik kijk er enorm naar uit om regelmatig groen nieuws en tips met jullie te delen. Want laten we eerlijk zijn, zorg voor onze natuur is in deze tijd belangrijker dan ooit. En als laatste: niet iedereen heeft groene vingers, maar we hebben wel allemaal een groen hart. 

Tot de volgende keer.

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp